De 5 belangrijkste interieurtrends gespot op Maison & Objet 2022

Tekst: Maxine Detaellenaere

De voorjaarseditie van de iconische Parijse interieurbeurs Maison & Objet onthulde naar goede gewoonte de meest innoverende en interessante trends voor de komende jaren op het vlak van interieurdecoratie, verlichting en meubelen. MYX was ter plaatse en spotte vijf tendenzen die we de komende tijd steeds meer zullen zien opduiken in ons interieur.

De natuur als uitgangspunt

Net zoals in andere sectoren wordt ook in de interieurwereld duurzaamheid het nieuwe normaal. Tal van merken brachten innovatieve producten uit waarbij het ecologische aspect centraal staat. Het Belgische Ecobirdy transformeert bijvoorbeeld plastic afval tot meubelen met een opmerkelijke terrazzolook. Ook bij het Franse Noma Editions zit eco-design in het DNA ingebakken. Ze produceren hoogwaardig hedendaags meubilair dat vervaardigd wordt uit gerecycleerde materialen.

Daarnaast zien we een toenemende vraag naar natuurlijke grondstoffen, zoals duurzame houtsoorten. Wat opvalt is dat notelaar, met zijn warmbruine gloed, steeds vaker eik vervangt, de houtsoort die de laatste jaren alomtegenwoordig was. Ook natuursteen, en dan vooral verschillende marmersoorten, is en blijft een favoriet materiaal bij tal van designers om zowel grote meubelstukken uit te ontwerpen, zowel de in het oog springende Guilia eettafel van het merk XVL, als kleinere interieurobjecten zoals boekensteunen of bijzettafeltjes.

Ronde vormen en tactiele materialen

Een gevoel van geborgenheid en vrouwelijkheid loopt als een rode draad door het hedendaagse meubellandschap. Fauteuils, zitbanken en poefs worden gekenmerkt door hun zachte en ronde vormen. Ze bieden ons een veilige cocon waarin we heerlijk kunnen wegkruipen en tot rust komen wanneer de buitenwereld al te hectisch of gevaarlijk lijkt.

Deze uitnodigende uitstraling beperkt zich niet tot enkel de vorm van het meubilair. Ook de gebruikte materialen volgen deze cozy trend. De stof bij uitstek die we overal tegenkwamen is een wollige en elegante boucléstof in lieflijke schakeringen van wit, roze en nude, zoals de bekleding van de ONNA Armchair van het Frans-Chinese Maison Dada. Het zijn tactiele materialen die vragen om aangeraakt en gekoesterd te worden. Eén ding is zeker: minimalistische sofa’s met een afgeronde en uitgerekte vorm in een warm wit bouclé, zoals de Amore sofa van Eichholtz, worden een vaste waarde in een hedendaags interieur anno 2022.

Speels en vrolijk met een vleugje retro

Nu de covidpandemie na twee lange jaren eindelijk op haar laatste benen lijkt te lopen, is het volop tijd voor een hernieuwde vrolijkheid. Dat zagen we ook bij tal van interieurmerken die volop kozen voor heldere en warme kleuren. Ook invloeden uit de optimistische jaren zestig en zeventig waren duidelijk aanwezig en geven hedendaagse meubelontwerpen een vleugje retro. Een goed voorbeeld daarvan is het gloednieuwe merk Popus Editions dat opvalt door zijn opvallende vintage prints en poppy kleurtjes.

Daarnaast zien we iconische ontwerpen uit de swinging sixties die in een nieuw jasje worden gestoken, zoals de beroemde Pipistrello-lamp van het Italiaanse Martinelli Luce. Maar speelsheid zit vandaag niet alleen in de gebruikte stoffen. Wat opviel is dat merken zoals FAS pendezza spellen en zelfs tafelvoetbaltafels uitbrengen in een contemporaine versie met pastelkleuren of zelfs retro-futuristische ontwerpen van doorschijnend plastic die het prima zullen doen in de ontspanningsruimtes van coole kantoren.

Ambachtelijk vakmanschap

 

Volledig artikel lezen?

Lees meer in MYX Magazine #5 Lente 2022.
Bestel hier jouw editie!