Vitra lanceert 2de editie van Fauteuil Kangourou

Foto’s: Vitra

Vandaag zijn de ingetogen technische creaties van de Franse ontwerper Jean Prouvé (1901–1984) waardevolle klassiekers. Er zijn echter maar enkele exemplaren van zijn Fauteuil Kangourou uit 1948, die nooit in serieproductie ging, bewaard gebleven. Na het succes van de eerste beperkte oplage in de vroege zomer lanceert Vitra vanaf 20 september 2022 nog een versie van de Fauteuil Kangourou in een beperkte oplage van 100 stuks.

Dat Jean Prouvé de fauteuil ‘Kangourou’ noemde, getuigt van zijn fijne gevoel voor humor. Net als zijn naamgenoot draagt de zitting het gewicht op zijn achterpoten, wat hem bijzonder comfortabel maakt. Het esthetische ontwerp van de houten zijprofielen weerspiegelt hun statische constructie: ze zijn het breedst op het punt waar het meeste druk wordt uitgeoefend. Fauteuil Kangourou neemt een bijzondere plaats in de collectie van Prouvé in, niet alleen door zijn karakteristieke vorm, maar ook door het gebruik van eikenhout, een materiaal dat Prouvé erg apprecieerde, maar waarvoor hij veel minder bekend is dan voor zijn getalenteerde werk met metaal.

“De houten fauteuil heeft een warme uitstraling, zonder tekort te doen aan de kenmerkende vormentaal die veel dvan de ontwerpen van Prouvé typeert”, vertelt Christian Grosen, Chief Design Officer van Vitra.

De tweede beperkte oplage van de Fauteuil Kangourou combineert een donkere eikenhouten basisstructuur met metalen poten in de originele tint Prouvé Blanc Colombe, terwijl de kussens bekleed zijn met een zacht geweven, lichtgekleurde boucléstof met contrasterende donkerbruine biezen. De heruitgave van de Fauteuil Kangourou werd gecreëerd in nauwe samenwerking met de dochter van de Franse ontwerper, Catherine Prouvé, die zich inzet voor de creatieve nalatenschap van haar vader en het verhaal in dezelfde geest voortzet. Vitra werkt al meer dan 20 jaar nauw met haar samen.

De Franse ontwerper, architect en ondernemer zag meubelontwerp vooral als iets technisch. De esthetiek van zijn oeuvre is vaak het resultaat van de functionaliteit van het object en een zuinig materiaalgebruik. Prouvé ontwikkelde daarom zijn eigen stijl met een grote herkenbaarheid. Ondanks zijn reputatie als pionier van industriële productiemethoden en zijn fascinatie voor de serieproductie van meubels, speelde Prouvé in op de individuele vereisten en behoeften van de respectieve sociale omstandigheden, omgevingen en klanten. Net als veel van de ontwerpen van Prouvé werd de Fauteuil Kangourou, oorspronkelijk ontwikkeld voor openbare ruimtes, voornamelijk gebruikt in privéwoningen.

Bij het bepalen van de individuele details van de nieuwe versie keek Vitra naar een historische versie van de fauteuil die in het bezit is van het Vitra Design Museum, dat de meest volledige collectie van Jean Prouvé ter wereld heeft. Het eerste exemplaar van de Prouvé-collectie, een Antony Chair, werd in de jaren 1980 aangekocht door Rolf Fehlbaum, Chairman Emeritus van Vitra.

De tweede speciale heruitgave van de Fauteuil Kangourou is beperkt tot 100 stuks en zal vanaf 20 september 2022 exclusief verkrijgbaar zijn in de webwinkel van Vitra.

Prijs Kangourou Fauteuil 2nd edition – 4050 €

Je kan je hier inschrijven voor vroege toegang.