Trouwen in het buitenland

Tekst: Elise Coppens

Foto’s: Lieve Marx

Wanneer je beelden ziet van een trouwfeest in het buitenland kan je meestal niet anders dan wegdromen. Een zonovergoten strand tijdens golden hour, zicht op zee, een setting die rechtstreeks van je Pinterest-bord lijkt te komen, en een intiem gezelschap van mensen die je graag ziet: het klinkt bijna als een filmscenario. Toch maken steeds meer koppels echt werk van een romantisch huwelijk in het buitenland en wordt dat droomscenario vaker realiteit. Hoe organiseer je zelf zo’n huwelijk op locatie? En is dat plaatje dan echt zo romantisch als het lijkt?

De tijd dat trouwen in het buitenland op droomlocaties uitsluitend weggelegd leek te zijn voor Hollywood-sterren, die is voorbij. Uit eigen land stapten Bazart-zanger Mathieu Terryn en fotografe Marie Wynants afgelopen najaar in het huwelijksbootje in Portugal. Een meerdaags huwelijk gevuld met liefde, een kring van intimi en de zon als belangrijkste gast maakten het feestelijke plaatje compleet. Niet alleen bekende mensen, maar ook zowat iedereen met een Pinterest-bord vol droomideeën waagt zich tegenwoordig graag aan de stap om het jawoord te geven op een zonnige locatie. Het liefst eentje waar het kwik op de thermometer ver boven de Belgische temperaturen uitsteekt en waar de foto- of videograaf van dienst parels met een golden hour-randje kan vastleggen.

Bij het organiseren van een huwelijk in eigen land komt standaard veel kijken. Voor een feest in het buitenland moet je daarbij ook nog alle ins en outs van de cultuur daar kennen. Waar vind je de lekkerste taarten? Welke zaak verkoopt de mooiste bloemen? Hoe schat je het budget in? Geen evidentie dus om zo’n feest op verplaatsing te organiseren. 

De Belgische Sofie Depourque koos er samen met maar man voor om de uitdaging van een buitenlands huwelijk aan te gaan. Sofie werkt in de catering, een business die door de crisis iets meer stillag. Daardoor besloot ze om een nieuw project te starten en B&B Tholen te openen. Haar man heeft een bouwbedrijf dat zich specialiseert in het verbouwen van monumenten. Als succesvolle ondernemers besloten ze dat hun huwelijksfeest een tikkeltje meer mocht zijn. Dankzij veel geduld, een uitstekende weddingplanner en een prachtige bestemming in Portugal slaagden ze erin een onvergetelijk buitenlands huwelijk te organiseren.  

Weddingplanner

“Mijn neef heeft een resort in Algarve in Portugal”, vertelt Sofie. “Veel familieleden hadden de kans nog niet gehad om richting Portugal te trekken en het resort te bezoeken. Daarom kregen mijn man en ik het idee om ons huwelijk daar te organiseren. Op die manier konden wij ons feest vieren op een zonnige bestemming en kon iedereen van de familie het resort eens zien. Ik heb nooit gedroomd van een gigantisch trouwfeest, zo’n feest in kleine kring in het buitenland klonk dus perfect. Die plannen maakten we al ver voor corona. In totaal hebben we uiteindelijk ons huwelijksfeest wel twee keer moeten verschuiven, maar in het najaar van 2021 was het eindelijk zover.”