Xandres lanceert duurzame sneaker met Belgisch label Komrads

Tekst & Foto’s: Xandres

Stijlvol, Belgisch en gemaakt van 100% gerecycleerde materialen: de limited edition collab van Xandres en Komrads bewijst dat mode en duurzaamheid perfect hand in hand gaan. Samen ontwikkelden ze een hedendaagse sneaker in appelleer, gemaakt van restafval uit de appelverwerkingsindustrie. Sneaker addicts, step forward!

Xandres (col)Lab

De collab met Komrads kadert in het Xandres Lab, waar volop wordt ingezet op innovatie. Niet enkel om de processen, materialen en systemen te verduurzamen, maar ook om op zoek te gaan naar hoe het anders kan. Circulair, duurzaam, grensverleggend. Dat doet Xandres onder andere via onderzoeksprojecten, maar ook met waardevolle collabs.
Elk seizoen geeft Xandres een duwtje in de rug van duurzame merken of designers door haar ervaring, knowhow en marketingkanalen met hen te delen. Andersom inspireren zij Xandres met hoe zij omgaan met duurzaamheid. Die rol is deze herfst voor Komrads!

Small footprint...

Beide labels staan bekend om hun persoonlijkheid en individualiteit, Belgische knowhow en een tikje rebellie, waarin iedereen zich kan vinden. Een collab werd dus snel realiteit, en het resultaat mag er zijn: een vegan sneaker die van zool tot bovenkant vervaardigd is op een volledig circulaire manier, gemaakt van gerecycleerd appelleer. Trouw aan zijn iconische urban look, de typerende Xandres-signatuur on top. Comfortabel, kwalitatief, eigentijds en gemaakt om lang mee te gaan, zonder schade aan onze planeet.

...Large steps

Wereldverbeteraars Greet Goegebuer en Mark Vandevelde richtten Belgisch sneakerlabel Komrads op in 2015. Hun avontuur startte vanuit een aanstekelijk enthousiasme om hun ecologische voetafdruk te laten vervagen, nadat ze zagen hoe vervuilend de mode-industrie is. Hun droom? Het ánders doen, met volledig gerecycleerde, duurzame materialen en productieprocessen.

De milieu-impact verlagen ze door te kiezen voor materialen als gerecycleerd rubber, maar ook appelleer – een perfect alternatief voor dierlijk leer, gemaakt van klokhuizen en schillen uit de appelverwerkingsindustrie die normaal weggegooid worden.
“Done is better than perfect” stelt Jasmien Wynants, Sustainability Manager bij Xandres. Met stapsgewijze verbeteringen waaraan elke dag wordt getimmerd en via waardevolle samenwerkingen als deze, kan op termijn een echt verschil gemaakt worden.