Het Met-gala 2021: de Amerikaanse hoogmis van de modewereld

Foto headerbeeld: Mike Coppola / Getty Images
Tekst: Maxine Detaellenaere

Het laatste Met-gala dateerde al van 2019, geen wonder dus dat werkelijk alles uit de kast werd gehaald om van deze editie een onvergetelijke avond van te maken. Van Kim Kardashians opvallend onopvallende modestatement en de politiek geïnspireerde outfits van Cara Delevingne en Alexandria Ocasio-Cortez tot het symbolische kunstwerk in de grote hal, wij zetten alle hoogtepunten van de avond op een rijtje.

Amerikaanse glamour als thema

Het Met-Gala staat al jaar en dag bekend als de ultieme hoogmis van de modewereld, en ook dit keer was er aan opmerkelijke outfits geen gebrek. Het thema was ditmaal ‘In America: A Lexicon of Fashion’ en stond volledig in het teken van Amerikaanse mode. Veel genodigden hadden duidelijk zin in glamour, na anderhalf jaar vooral casual covid-outfits gedragen te hebben, en dat vertaalde zich in talloze stijlvolle Old Hollywood-looks. Zangeres en gastvrouw van dienst Billie Eilish ging de mosterd halen bij de iconische Amerikaanse filmster Marilyn Monroe en verscheen in een volumineuze prinsessenjurk van Oscar de la Renta, geïnspireerd door Monroes tulen Oscar-jurk uit 1951. Haar platinablonde bob en klassieke rode lippen maakten de gelijkenis met Monroe nog treffender. Ook Gigi Hadid, Megan Thee Stallion en Kaia Gerber haalden hun inspiratie uit de gouden glorietijd van Tinseltown en hulden zich in elegante avondjurken en klassieke retrokapsels.

Billie Eilish - Foto: Kevin Mazur/MG21/Getty Images

Fashion statements op de rode loper

Het moment waar iedereen halsreikend naar uitkijkt is natuurlijk de aankomst van de sterren op de rode loper. Iman, de echtenote van wijlen David Bowie, liet menig hoofd omdraaien met haar goudkleurige outfit compleet met gigantische gouden kroon. Maar er vielen ook verschillende politieke statements te spotten. Zo verscheen voormalig presidentskandidate Alexandria Ocasio-Cortez in een wit kleed waar in vlammend rode letters ‘tax the rich’ (belast de rijken) op geborduurd was. Model Cara Delevingne droeg dan weer een Dior-creatie waar de zin ‘peg the patriarchy’ (weg met de patriarchie) op te lezen stond. Ook aan Billie Eilish’ jurk zat een activistisch randje. De zangeres weigerde een jurk te dragen van een modehuis dat met bont werkte, waardoor Oscar de la Renta plechtig beloofde om vanaf nu enkel bontvrije kledij te ontwerpen.

Volledig (on)bedekt

Tal van celebrity looks verwezen naar het thema van de avond, zoals de cowgirl outfit van Jennifer Lopez of de schitterende sterrenjurk van model Imaan Hammam. Maar dé trend van de avond waren volledig (on)bedekte outfits. Kim Kardashian maakte het fashion statement van de avond en verscheen op de rode loper in een gitzwart ontwerp van sterontwerper Demna Gvasalia. De sobere body suit bedekte ieder stukje huid, waardoor de reality ster voor één keer volledig anoniem kon zijn. Maar ook het andere uiterste, de naked dress, was ruimschoots aanwezig op het bal. Zo verschenen Kims halfzusje Kendall, model Irina Shayk en actrice Zoë Kravitz in jurken die weinig aan de verbeelding overlieten en voornamelijk bestonden uit transparante voile en Swarovski-kristallen, in het geval van Kendall en Zoë, en enkele strategisch geplaatste bloemen bij Irina.

Bijzondere eikenboom

Naast de buitenissige kledingkeuzes van vele sterren trok ook het centrale bloemstuk in de grote hal dit jaar de aandacht naar zich toe. Event designer Raul Àvila creëerde een indrukwekkende eikenboom temidden een tarweveld, volledig vervaardigd uit gerecycleerde materialen. “De boom is een metafoor voor de veerkracht en het uithoudingsvermogen die geworteld zijn in het Amerikaanse volk”, aldus Àvila. Waar hij in vorige jaren telkens opteerde voor indrukwekkende bloemstukken, koos hij ditmaal voor de de nationale boom van de Verenigde Staten, als link met het Amerikaanse thema. De herfstbladeren in warme oranjetinten symboliseerden niet alleen de tijd van het jaar, maar waren ook een subtiele verwijzing naar de wisseling van de seizoenen en het nakende einde van de covid-periode.

Oak tree centerpiece - Foto: Hunter Abrams