‘IN A BREATH’ by Jaeger-Lecoultre - Benedict Cumberbatch

‘IN A BREATH’ by Jaeger-LeCoultre

Hoe Benedict Cumberbatch leerde freediven voor Jaeger-LeCoultre's nieuwe kortfilm

Als acteur is Benedict Cumberbatch vertrouwd met onbekend terrein, maar toen de ambassadeur van het merk Jaeger-LeCoultre naar Rakino Island, Nieuw-Zeeland trok om met het merk te filmen voor hun nieuwe Polaris Memovox-horloges, trad hij een beetje uit zijn comfort zone.

“Ik denk dat er iets verloren ging in de vertaling toen ik [tegen Jaeger-LeCoultre] zei dat ik van duiken hou en iets in de natuur wil doen. Ik dacht aan duiken, wat ik een beetje heb gedaan,” zei Cumberbatch op een conferentie voor selecte internationale pers vorige maand. Wat hij niet verwachtte te doen was freediven. Ondanks het feit dat hij een fervent meditatieliefhebber en beoefenaar is van de Win Hof ademhalingsmethode, zei Cumberbatch voorafgaand aan de ervaring dat het dichtst hij bij freediven was gekomen zijn adem inhouden was in een zwembad, terwijl een Italiaanse vriend van hem, die een fan is van de sport, verhalen vertelde over freediven in de open oceaan.

“Zelfs met al het lawaai van het maken van een film, de kalmte waarin je me ziet en de ademhaling waar ik in de staat van longcapaciteit begin te komen met zuurstof die naar het bloed en het spul in het water gaat, was echt”, zei Cumberbatch. “Het was heel gemakkelijk om in die luchtbel te gaan, wat heel belangrijk is om te doen als acteur, maar ook om gewoon uit te schakelen en je te concentreren op het heden. Dus, ik denk dat ik het blijf doen.”

‘IN A BREATH’ by Jaeger-Lecoultre - Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch met de Jaeger-LeCoultre Polaris Mariner Memovox

Vastgebonden aan zijn pols in de nieuwe film, In a Breath, is de 42 mm x 15.63 Jaeger-LeCoultre Polaris Mariner Memovox (14.000 Euro) en de 42 mm x 13.92 Polaris Mariner Date (9.000 Euro). Beide stalen modellen zijn te koop zijn op Jaeger-LeCoultre. Het is zo licht voor een duikhorloge,” zei Cumberbatch. “Ik heb geen grote pols, maar zelfs als ik dat wel had, hou ik niet van horloges die schreeuwen.”

‘IN A BREATH’ by Jaeger-Lecoultre - Benedict Cumberbatch
Jaeger-LeCoultre Polaris Mariner Date

De Memovox modellen van de Zwitserse horlogemakers hebben een lange geschiedenis met duiken die teruggaat tot 70 jaar geleden, toen hun duiker alarm kalibers werden gemaakt voor militair gebruik. In 1959 begon het bedrijf met het maken van modellen voor burgers toen het duiken zich begon te manifesteren als een alledaagse sport. De Memovox Polaris werd een decennium later geïntroduceerd en was voorzien van een interne roterende ring, een alarm en een drievoudige caseback voor een beter geluid in de diepte. De nieuwste modellen, die zijn uitgerust voor dieptes tot 300 meter, zijn nu voorzien van saffierkristallen casebacks voor een volledig beeld van het kaliber 956 op de Mariner Memovox AC, en het kaliber 899 op de Polaris Mariner Date.

‘IN A BREATH’ by Jaeger-Lecoultre - Benedict Cumberbatch
Jaeger-LeCoultre Polaris Mariner Memovox. Met dank aan Jaeger-LeCoultre

“Ik vind het leuk dat je het mechanisme door het glas aan de achterkant kunt zien,” zei Cumberbatch, die er ook aan toevoegde dat de SuperLuminova op de wijzers, cijfers en index markers nuttig bleek tijdens de shoot. “Zelfs toen we het licht achterna zaten om de film te krijgen terwijl dat mogelijk was, kon je nog steeds heel duidelijk de wijzers met helderheid lezen”, zei Cumberbatch. Jaeger-LeCoultre gebruikte ook verschillende kleuren van het lichtgevende materiaal om duikers te helpen onderscheid te maken tussen de uren en minuten in het donker, terwijl de lopende secondewijzer oranje is gekleurd voor de zichtbaarheid bij daglicht.

‘IN A BREATH’ by Jaeger-Lecoultre - Benedict Cumberbatch
Screenshot video "In A Breath"
‘IN A BREATH’ by Jaeger-Lecoultre - Benedict Cumberbatch
Screenshot video "In A Breath"

De acteur ging naar nieuwe diepten om de nieuwe Polaris-modellen van het merk uit te proberen.

Beide horloges zijn uitgerust met een schroefkroon die de gekerfde binnenste ring kan instellen om te voorkomen dat er per ongeluk een beweging wordt gemaakt en het horloge wordt geleverd met een oranje veiligheidsband om gebruikers te waarschuwen als het niet goed vastzit. De wijzerplaten zijn voorzien van drie concentrische cirkels met trapeziumvormige indexen en drie Arabische cijfers. De centrale schijven zijn geborsteld met zonnestralen, terwijl de buitenste ring is voorzien van een opaline afwerking.

‘IN A BREATH’ by Jaeger-Lecoultre - Benedict Cumberbatch
Screenshot video "In A Breath"

Het verschil tussen de twee modellen, buiten hun dikte, is dat de Polaris Mariner Memovox voorzien is van een alarmsysteem, waarbij de ‘gongs’ nu in actie kunnen worden bekeken via de caseback. De bovenste kroon bedient het alarm, die de centrale schijf van de wijzerplaat zo draait dat de driehoekige wijzer de gewenste tijd aanwijst, terwijl de centrale kroon de binnenste duikring bedient en de onderste kroon de huidige tijd instelt. De Mariner Date wordt geleverd zonder alarmfunctie, maar is voorzien van een looptijd-indicator op de secondewijzer met een eenrichtingsring en een direct springende datumaanduiding. De bovenste kroon bedient de binnenste ring, terwijl de onderste kroon de tijd en datum instelt. De laatste heeft een vermogensreserve van maximaal 70 uur, terwijl de Mariner Memovox uitloopt op 45 uur – een kleine prijs om te betalen als de alarmfunctie afgaat en je verwittigd. Als je meer van risico’s houdt, dan is de Mariner Date voldoende voor een serene duik in de oceaan.

Dus, haal diep adem en controleer uw bankrekening.