Crockett & Jones: Verken de Nieuwe Herfst- en Wintercollectie Geïnspireerd door Schotse Avonturen

Tekst: MYX

Foto’s: Crockett & Jones

Dit jaar heeft het indrukwekkende landschap van de Schotse Trossachs de perfecte speeltuin geleverd voor de nieuwe Herfst Winter collectie van Crockett & Jones. Het merk, bekend als makers van ‘meer dan alleen’ fijne schoenen, heeft tientallen jaren aan expertise en productievaardigheid toegepast. Ze hebben nieuwe stijlen en nieuwe materialen samengebracht en daarmee het reeds rijke aanbod van in Engeland gemaakt schoeisel verder uitgebreid.

Met een langdurige band met Schotland, waar Crockett & Jones ooit een succesvolle groothandelsmarkt had tijdens een periode waarin hun huidige algemeen directeur, Jonathan Jones, de schoenencollecties vanaf de basis opnieuw opbouwde, heeft Schotland indirect de basis gelegd voor vele bestsellers die vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar zijn. Dus trokken ze naar het noorden, over de grenzen naar het Nationaal Park Trossachs.

Omringd door rust en stilte, met alleen het kalmerende geluid van de natuur dat de stilte doorbreekt, werd al snel duidelijk dat de essentie van deze omgeving eerder de weg had geplaveid voor vergelijkbare collecties uit het verleden. Collecties die door hun voorouders ooit werden beschouwd als ‘praktisch schoeisel’. Functioneel, geschikt voor het doel en nu belangrijker dan ooit, duurzaam, gezien het feit dat ze vier decennia later terug zijn.

Het grote buitenleven heeft gedurende vele jaren veel van hun landelijk schoeisel geïnspireerd. Deze AW23-collectie brengt die traditie samen met twee hoogwaardige leersoorten: Rough-Out Suede en Hurricane Hide. Als specialisten in de productie van hoogwaardig schoeisel heeft deze combinatie van vakmanschap en casual leer een geweldige kans geboden, waarbij ze klanten ‘meer dan alleen’ fijne cap oxfords en penny loafers aanbieden, hoewel beide hier blijven.

Rough-Out Suede - Waterdicht en Duurzaam

Rough-Out Suede is een met was geïmpregneerd suède met een strakke vezelstructuur. Het is uiterst slijtvast en krijgt door het dragen een uniek karakter. Dit volledig waterdichte leer is echt gemaakt om de natuur te verkennen.

De naam Rough-Out Suede komt voort uit een ontmoeting tussen Crockett & Jones en Ralph Lauren, toen Crockett & Jones schoenencollecties ontwikkelde voor het modehuis in de jaren 80. De term is blijven hangen en is nog steeds de referentie ervoor, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Het duurde echter zo’n 30 jaar voordat het materiaal echt populair werd. Tijdens het dragen krijgt Rough-Out een karakter dat ongeëvenaard is in uiterlijk, met grotere vouwen naarmate het comfort toeneemt. Het lijkt op een selvedge denim, waarmee het perfect samengaat.

Dit seizoen introduceert de collectie een nieuwe, lichtere kleuroptie: Natural Rough-Out Suede, naast de zeer populaire Dark Brown. Natural Rough-Out heeft een diepe kleur die doet denken aan het ‘Wilde Westen’.

Hurricane Hide - Stevig en Comfortabel

Hurricane Hide is een ‘pull-up’ of ‘oily pull-up’ leer. Het komt oorspronkelijk van Portugese of Spaanse stieren en heeft een strakke, compacte vezelstructuur, wat de duurzaamheid en levensduur bij het dragen verhoogt. Dit leer heeft een dikte van 2 mm met grotere oppervlakteplooien en wordt beschouwd als zwaar leer. Het is geschikt voor robuuste Derbys en laarzen die klaar zijn om de elementen te trotseren.

Geverfd en gelooid met oliën, die het hele leer doordringen, ontstaat een zeer waterbestendig materiaal met de kenmerkende ‘pull-up’-eigenschappen. Het kan worden gemanipuleerd rondom het leer, waardoor lichtere en donkerdere gebieden ontstaan en daarmee het natuurlijke, informele uiterlijk wordt benadrukt.

Dit seizoen introduceert de collectie twee nieuwe kleuropties van Hurricane Hide: de eerste is een lichte zandkleurige optie, de tweede is een diepbruine koffiekleur.

Naast deze opmerkelijke leersoorten zijn er nog meer opwindende aanvullingen in de bredere AW23-collectie. Denk aan Chelsea 8 in Dark Brown Burnished Calf met hun ‘City’ rubberen zool, Boston in Black Suede met een enkele leren zool en Boston in Black Calf met hun ‘City’ rubberen zool. En er zijn nog een paar verrassingen in het verschiet.

Crockett & Jones, als makers van ‘meer dan alleen’ fijne schoenen, hebben tientallen jaren aan knowhow en productievaardigheden toegepast. Door nieuwe stijlen en materialen te combineren, hebben ze hun toch al rijke aanbod van in Engeland gemaakt winterklaar schoeisel verder uitgebreid. Schotland heeft hen geïnspireerd, de natuur heeft hen geleid, en de toekomst van stijlvolle, duurzame schoenen is hier. Ontdek de Crockett & Jones AW23-collectie en ervaar de perfecte balans tussen vakmanschap en avontuur.