Blik op de lente- en zomertrends ‘22: van multicolor tot maxi

Tekst: Isabelle Ignoul

Trendtips van eigen bodem

Voor de nieuwste trends hoeven we niet altijd naar de buitenlandse catwalks te kijken. Ook in eigen land hebben we modetoppers van formaat die het mooie weer maken. Onder het motto ‘ik koop Belgisch’ staken we ons licht op bij een aantal toonaangevende merken en ontwerpers van eigen bodem.

Hoe flaneren we dit jaar door de lente en zomer volgens CKS, Mayerline, Christian Wijnants, Xandres, Bellerose, Gigue, Terre Bleue en Zilton? We zetten alle trends op een rijtje.

Gedurfde tinten

De warmste seizoenen van het jaar gaan hand in hand met kleur. In de natuur en op het bord bulkt het van de mooiste kleuren, maar ook onze garderobe lijkt wel in de fleur van haar leven. We zien dan ook een breed scala van levendige kleuren en felle tinten terug in de nieuwste lente- en zomercollecties. Geen zachte pasteltinten dus, zoals lieflijk roze, babyblauw of braaf beige, wel hun meer gedurfde tegenhangers. Denk maar aan een azuurblauwe co-ord (twee losse kledingstukken in dezelfde kleur of print die je met elkaar combineert), een smaragdgroene rok of een oranje jumpsuit. Laat die kleuren dus maar knallen in je kleerkast!

Luxueuze loungewear

We spenderen meer tijd thuis, dus comfort in en rond de woning wordt belangrijker dan ooit. En dat vertaalt zich ook in de kledij die we thuis dragen. Homewear is hotter dan hot, maar vergeet vooral dat sjofele joggingpak maar. In 2022 gaan we voor een nieuwe, meer geraffineerde versie ervan. De snit is gesofisticeerder en eenvoudiger, de stoffen zijn kwaliteitsvoller en last but not least: loungewear anno 2022 is niet alleen geschikt om in je comfortabele fauteuil te relaxen met een boek en een kopje koffie. Ook op kantoor gooi je er hoge ogen mee.

Schooluniform 2.0

Wie dacht dat de schooluniformstijl iets was uit een ver, stoffig verleden en vooral het daglicht niet meer mocht zien, heeft het grondig mis. De V-hals-truien, gestreepte blouses en kniekousen zijn helemaal terug van weggeweest. Meer nog: de brave nerdy look is aan een sterke revival bezig en here to stay. Alleszins toch voor 2022. Dit jaar maakt de keurige, bijna cartooneske stijl van eind jaren 90 plaats voor een meer doordachte benadering met een edgy toets. Stoffig en saai? Helemaal niet. Stijlvol en sexy? Absoluut.

Elegante maxijurk

Deze lente en zomer verlangen we naar volume en loszittende kledingstukken. En terecht, want wat is er heerlijker dan onder een heerlijk zonnetje door pittoreske vakantiedorpjes te flaneren in een zwierige maxi jurk? Heerlijk luchtig en comfortabel, perfect om die hogere temperaturen te trotseren. Bovendien staat het ook nog heel elegant, of je nu overdag een terrasje doet, of ’s avonds een romantische dinnerdate gepland hebt.

Duurzaamheid

De modewereld trekt dit jaar, meer dan ooit, de duurzame kaart. Op het vlak van processen, materialen kleuren en prints. Modemerken en designers kiezen maximaal voor kleurstoffen van natuurlijke oorsprong, lokale ontwerpers en ethisch verantwoorde studio’s en ambachtslieden. Daarnaast optimaliseren ze steeds meer hun productieroutines, waarbij termen als stockless en wasteless ook effectief in de praktijk omgezet worden.