Wellness is de nieuwe luxe

Tekst: Maxine Detaellenaere

Het valt niet te ontkennen dat gezondheid en wellness zowel vandaag als in de nabije toekomst dé grote consumententrends zijn. Myx zocht voor u uit waar deze significante tendens vandaan komt, tot welk consumentengedrag het leidt en hoe uw bedrijf er het best op kan inspelen.

Op zoek naar een gezonder en gelukkiger leven

Wellness lijkt op het eerste gezicht een nogal vaag paraplubegrip dat een zeer breed scala aan producten en diensten kan betekenen, van slimme sporthorloges tot slaaphygiëne en minimalistische interieurs. Eén ding is zeker, de consument is tegenwoordig actief op zoek naar producten en diensten die beloven om hem of haar gezonder en gelukkiger te doen voelen. Uit een wereldwijd onderzoek van McKinsey (2021) blijkt dat 79% van de ondervraagde mensen wellness belangrijk vindt. 42 % beschouwt het zelfs als een topprioriteit. Dezelfde studie geeft aan dat de wellnessmarkt vandaag goed is voor een omzet 1,5 triljoen dollar (1,38 triljoen euro), met een geschatte jaarlijkse groei van 5 tot 10%. Geen wonder dat tal van bedrijven er als de kippen bij zijn om een graantje mee te pikken.

unsplash: @Seefromthesky

De wellnessevolutie

Maar waarom is wellness net vandaag bezig aan deze onstuitbare groei? “Het wellnessfenomeen is nog maar een goede vijftig jaar geleden gedemocratiseerd”, legt trendwatcher Herman Konings uit. “Waar het vroeger het privilege was van de aristocratie, werd het in de jaren zeventig ook toegankelijk voor de middenklasse, zij het enkel voor speciale gelegenheden. Al was dit soort wellness niet gericht op gezondheid, maar eerder op plezier. Wat we de laatste 20 jaar zien, is dat de middenklasse wellness au serieux is beginnen te nemen. We evolueerden van een louter curatieve naar een preventieve geneeskunde, waardoor wellness vandaag niet enkel gaat over ontspannen, maar ook over het verbeteren van onze gezondheid.” En dat is ook nodig, want we raken met z’n allen steeds meer gestresseerd, om meerdere redenen.

Pexels: Michael Block

Van manuele arbeid naar kenniswerk

“Zo’n 25 jaar geleden verrichtte 60% van de werkende bevolking manueel werk en slechts 40% werkte in de kennis- en dienstensector. “Vandaag is dat omgekeerd”, vertelt Konings. Veel van die kenniswerkers werken niet langer van 9 tot 5, aangezien onze laptop en smartphone het mogelijk maken om thuis verder te werken, ook ‘s avonds en tijdens het weekend. Uiteraard leidt dit tot meer stress. Daarnaast speelt vergelijkingsdruk een grotere rol dan vroeger. “Vandaag is de competitiedrang op professioneel vlak veel groter. Wie in de kennis- en dienstensector werkt, wil zo snel mogelijk hoger klimmen op de sociale ladder, wat minder het geval is wanneer je manuele arbeid verricht”, vertelt Konings.

Stijgende druk op privévlak

Naast een toenemende druk op werkvlak, wordt de lat in ons privéleven hoger gelegd. “De millenials, die nu tussen de 25 en 40 jaar zijn, hebben vandaag vaak jonge kinderen. De opvoeding ervan brengt sowieso al veel stress met zich mee, maar tegenwoordig horen kinderen ook tal van interessante hobby’s te hebben. De ouders, vaak tweeverdieners, zijn door hun veeleisende job niet altijd beschikbaar voor hun kroost, wat leidt tot schuldgevoelens die hun stressniveau nog meer de hoogte doen inschieten.”

Pexels: Vlada Karpovich

Information overload

Daarnaast speelt een groot deel van ons leven zich vandaag online af, en dat heeft grote gevolgen voor onze manier van leven. We worden constant gebombardeerd met informatie, wat zorgt voor een information overload. Nieuwswebsites en social media schreeuwen om onze aandacht, waardoor we constant het gevoel hebben niet genoeg tijd te hebben om alles te verwerken. Terwijl wel verwacht wordt dat we van alles op de hoogte zijn. “Je moet tegenwoordig over alles kunnen meepraten, wil je je sociale status niet verliezen”, aldus Konings.

Sociale druk en FOMO

...

Volledig artikel lezen?

Lees meer in MYX Magazine #5 Lente 2022.
Bestel hier jouw editie!