Rotschild’s vrouwelijke verzamelaars. Uitzonderlijke mecenassen en schenkers

Van 21 oktober 2022 tot 26 februari 2023 presenteert het museum La Boverie de tentoonstelling "Rotschild's vrouwelijke verzamelaars. Uitzonderlijke mecenassen en schenkers". De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met het Louvre en neemt de bezoeker mee naar de wereld van de Rothschild-familie, en meer in het bijzonder naar de collecties van enkele vrouwen van de Franse tak van de familie. In het kader van een partnerschap dat in 2016 werd aangegaan met het Louvre (En plein air in 2016 en Viva Roma! in 2018), opent La Boverie met deze tentoonstelling het thema 2022-2023 over collecties.
Maître de la nativité de Castello © 2019 RMN-Grand Palais (musée du Louvre) / René-Gabriel Ojeda

De familie Rothschild geldt als sinds de 19e eeuw als legendarisch in onze geschiedenis. Deze dynastie is in de loop der tijd synoniem geworden voor succes in de financiële wereld maar staat ook voor intellectuele en artistieke rijkdom. Een naam waar je niet omheen kunt, bij iedereen bekend. Toch zitten er achter deze familienaam ook onbekende personen en een onverwacht erfgoed. Deze unieke expositie toont een nieuwe en originele invalshoek door de schijnwerpers te richten op een aantal vrouwelijke leden van deze bijzondere familie.

Portrait de Alix de Rothschild © Musée des Beaux-Arts de Caen / Patricia Touzard

Deze vrouwen, die in de kunstgeschiedenis stelselmatig worden genegeerd, waren verzamelaars, collectiebouwers, mecenassen en erfgenamen en hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de verrijking van het historisch erfgoed en de collecties van de Franse musea door hun aanzienlijke donaties en legaties. De tentoonstelling die meer dan 2000 m² beslaat, belicht de smaak en de persoonlijkheid van deze negen uitzonderlijke vrouwen. Deze vrouwen waarvan een aantal zeer onafhankelijk was en andere meer in de schaduw van hun echtgenoot bleven, hebben een belangrijke rol gespeeld in de kunstgeschiedenis, de geschiedenis, de maatschappij en zelfs in het leven van de kunstenaars uit hun tijd.

Cézanne, Les baigneurs © 2022, Gérald Micheels

Door middel van een selectie van meer dan 350 kunstwerken afkomstig van zo’n veertig instellingen en Franse privécollecties, biedt de tentoonstelling een overzicht van uiteenlopende kunst uit alle perioden. De bezoeker ontdekt werk van grote kunstenaars als Fragonard, Chardin, Delacroix, Cézanne, Claudel, Rodin en Monet, Egon Schiele, Calder, maar bevat ook schilderijen uit de Italiaanse Renaissance, juwelenverzamelingen, serviescollecties en kunstvoorwerpen uit Afrika en het Verre Oosten. Al deze kunstwerken geven een mooi overzicht van de geschiedenis van de smaak en de collectievorming in de 19e en 20e eeuw.

Curator: Vincent Pomarède, Speciaal adviseur van de President-Directeur van het Louvre Museum, Fanny Moens, Conservator van het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Liège (Musée de la Boverie) en Pauline Prevost-Marcilhacy, Doctor in de Kunstgeschiedenis, Sorbonne Paris IV en docente aan de Université de Lille en specialist in de Rothschild familiecollecties.