“Wij verkopen sprookjes en dromen. Ik ben geen fotograaf van het realisme”

Tekst: Sara Dekens

Foto’s: Frank De Mulder

Als fotograaf achter de grootste reclamecampagnes en sensuele beelden in grote magazines als Elle, Maxim en Playboy, zag Frank De Mulder menig perfect vrouwenlichaam passeren. Toch geniet hij het meest van een privé-shoot. “Die vrouwen zijn het meest gemotiveerd”, verklaart hij. Een openhartig gesprek over passie, dromen, liefde voor vrouwen en fifty shades of grey.

Jouw levensmotto is ‘volg je passie’. Mis je passie en dromen in de wereld?

“Een jaar of twee geleden is deze stelling onderuitgehaald door een vriend die zei: “Ik doe niet graag wat ik doe, maar ik verdien er onwaarschijnlijk veel geld mee. Dus werk ik twee dagen per week en de andere vijf dagen doe ik waar ik zin in heb”. Ik moest toegeven dat deze benadering ook niet slecht is (lacht). Dat is natuurlijk een uitzondering. Ik vind het uiteraard belangrijk dat je, wat je doet, met passie en volle overgave doet.

Ik zie dat veel te weinig bij de jonge mensen vandaag de dag. Ze weten niet wat ze willen en hebben amper ambitie. Ze lijken ook niet meer te dromen.”

Was fotograaf worden al van kleins af aan jouw droom?

“Ik wist al wat ik wilde doen toen ik 16 was: ofwel ging ik vliegen, ofwel koos ik voor een carrière in de film of fotografie. Misschien is 18 jaar voor velen te jong om te beslissen wat ze met hun leven willen doen. In dat opzicht vind ik het spijtig dat de legerdienst afgeschaft werd. Dat was een sabbatjaar waarin je tijd had om na te denken en te reflecteren. Ik heb er in ieder geval van genoten, ook wel omdat ik in de camera-afdeling zat. Ik kon doen wat ik graag deed en heb veel kunnen leren.

In de academie botsten we vaak op de limieten van het budget, bij het leger was dat minder een probleem. Het werkte in twee richtingen: de dienst kon niet bestaan zonder ons, want wij waren geschoold, terwijl veel van onze oversten dat niet waren. Er was dus een wederzijds respect en wij hebben daar veel mooie dingen gemaakt.”

Hoe is jouw job geëvolueerd de laatste jaren?

“Voor de fotografie is er heel veel veranderd de laatste tijd. Ik ben ervan overtuigd dat mijn job niet zal blijven bestaan. Ik zou op dit moment ook niemand aanraden om deze richting te gaan studeren, er is geen toekomstperspectief. Vergelijk ons gerust met de videotheek. Op een bepaald moment ben je totaal overbodig.

Iedereen heeft tegenwoordig een prima smartphone. Niet enkel de camera’s ervan worden steeds beter, ook de mensen die ermee fotograferen. Als je er aanleg voor hebt, kun je op die manier veel bereiken. Bovendien kun je veel foto’s bekijken en dingen kopiëren tot je op een dag echt goed bent. Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet onder de indruk ben van bepaalde Instagram-accounts.

We mogen ook de influencers niet vergeten. Weet je dat ik daar een theorie over heb? De influencers zijn vaak mooie vrouwen, die doorgaans een rijke man hebben. Rijke mannen wonen meestal in een schitterend huis op een prachtige locatie. De mooie vrouw verveelt zich en begint foto´s te maken bij goed weer in die perfecte setting. Daar kunnen wij gewoon niet tegenop! Zij trekken naar buiten als het mooi weer is, terwijl wij enkel foto’s kunnen maken als we een afspraak hebben. Is het die dag toevallig slecht weer, dan ben je eraan voor de moeite. Zo simpel is het.”

Niet alleen de fotografie is veranderd, ook jij bent niet meer dezelfde man. Heeft dat invloed op je foto’s?

“Door ouder te worden ga je de dingen anders zien. Ik moet eerlijk toegeven dat ik vroeger absoluut geen smaak had wat vrouwen betreft. Ik viel, net als elke man, voor die typische bimbo’s. Ik heb de smaak voor vrouwen geleerd door mijn ex-vrouw, die vandaag de dag nog steeds mijn vennoot is. Zij heeft mij geleerd anders naar het andere geslacht te kijken, een beetje zoals een vrouw dat zou doen.

Ooit zei de hoofdredacteur van Playboy in Nederland tegen mij: “Jij bent de enige man met menstruatiegedrag”. Ik moet toegeven dat ik erg veel vrouwelijke genen heb en misschien daarom goed overeenkom met dames. Ik hou niet van machogedrag, snelle motors of drank. Ik bevind mij vaker op dezelfde golflengte als ik in vrouwelijk gezelschap ben.

Ik denk wel dat ik daardoor ook een betere fotograaf ben in mijn vakgebied. Ik hou erg van het esthetische, terwijl de modale man gewoon borsten wilt zien. Ik kies tegenwoordig vaak specifiek voor kleinere borsten, net omdat dit minder seks uitstraalt en je de nadruk elders kunt leggen.”

Het hoeven dus geen perfecte modellen te zijn voor jou?

...

Volledig artikel lezen?

Lees meer in MYX Magazine #5 Lente 2022.
Bestel hier jouw editie!