Pat's Whisk(e)y Collectie - Myx Magazine

Duizenden flessen van ‘s werelds grootste privé whiskycollectie zijn nu te koop

Bron: Robb Report
Bryan Hood

Het is verbazingwekkend wat je kunt bereiken als je je ergens op richt. Neem bijvoorbeeld de whisky beginner die uiteindelijk de grootste en meest diverse collectie ter wereld heeft samengesteld. En nu wordt die verzameling van 9.000 flessen geveild.

Vanaf vrijdag zullen de selecties van Pat’s Whisk(e)y Collectie met dank aan Whisky Auctioneer worden geveild. De enorme collectie, met flessen van meer dan 150 Schotse distilleerderijen en zeldzame releases van onafhankelijke bottelaars en andere labels uit de hele wereld, wordt beschouwd als een van de meest complete die ooit door één persoon is samengesteld.

Pat's Whisk(e)y Collectie - Myx Magazine
Foto: met dank aan Whisky Auctioneer

De collectie bestaat uit 9.000 flessen van meer dan 150 Schotse distilleerderijen.

Dus hoe struikelt een beginneling precies over het opbouwen van de grootste particuliere whiskycollectie uit de geschiedenis? Zoals de legende zegt, wilde de mysterieuze Pat, die naamloos wil blijven, alleen maar flessen kopen die hij kon openen, genieten en delen met vrienden en familie. Maar naarmate zijn passie en collectie groeide, groeide ook zijn vastberadenheid om elk aspect en gebied van de drank te verkennen. En voor hij het wist, waren er 15 jaren verstreken en had hij 9.000 flessen verzameld.

En nu wordt de eerste selectie van het aanbod uit de collectie geveild. Dit assortiment bevat whisky’s uit de hele wereld en een aantal zeldzame assortimenten, aldus het veilinghuis. Bijzonder zijn de flessen van de gezochte Japanse distilleerderijen Karuizawa en Hanyu, maar ook van Daftmill, Bowmore, Port Ellen, Caperdonich en Highland Park uit de Duncan Taylor Tantalus-reeks. Alsof dat niet verleidelijk genoeg was, zijn sommige van de loten nog nooit eerder op veiling verschenen.

Pat's Whisk(e)y Collectie - Myx Magazine
Foto: met dank aan Whisky Auctioneer

“Ik heb altijd gevochten tegen whisky snobisme en wilde een collectie maken voor verantwoord drinken en genieten,” zei Pat in een verklaring. “Goede whisky kan letterlijk overal worden ontdekt en komt in elke prijsklasse, waarin ook zijn schoonheid ligt. Het belang van dit brede scala aan whiskystijlen, van enkelvoudige mouten tot granen en mengsels, is dat het onwaarschijnlijk is dat iemand ooit in staat zal zijn om zo’n collectie te repliceren op de open markt zonder direct grote privécollecties te verwerven. Veel inbegrepen flessen zullen gewoonweg nooit of zelden meer verkrijgbaar zijn. Ik had het geluk dat ik destijds met mijn verzameling kon beginnen”.

Pat's Whisk(e)y Collectie - Myx Magazine
Foto: met dank aan Whisky Auctioneer

De eerste flessen en collecties van “Pat’s Whisk(e)y Collection” zullen van 25 september tot 5 oktober beschikbaar zijn voor een bod op Whisky Auctioneer. De rest van de collectie staat gepland om tussen nu en volgend jaar juni in verschillende spotlight veilingen te worden aangeboden.