Dit drink je bij het kerstdiner

Nienke Soontjens

Geen feestmaal zonder feestelijke dranken. Verwen je gasten en geef je kerst- of eindejaarsdiner een extra dimensie met de juiste champagne, de perfecte wijn of het smakelijkste digestief. Op zoek naar de perfecte food pairing combo voor jouw hoofd-, voor- of nagerecht? Reken op ons voor de beste tips.

Bubbels all the way

Bij een feest hoort de crème de la crème onder de bubbels: champagne! Op zoek naar een fles pure elegantie en verwennerij? Neem een kijkje bij Charles Heidsieck. Hun champagnes zijn niet alleen prachtig uitgebalanceerd en complex, ze dragen ook een meer dan 100 jaar geschiedenis mee.

Een Brut champagne is de ideale opener voor jouw kerst- of eindejaarsdiner. Het meest gangbare type champagne heeft een frisse, droge en aangename smaak die perfect combineert met zeevruchten. Nog inspiratie nodig voor een voorgerecht? Oesters, sushi, ceviche of kaviaar zijn een match made in heaven bij je Brut champagne.

Voor bij het hoofdgerecht is de ‘Blanc des Millénaires’ van Charles Heidsieck een prima keuze. Deze Blanc de Blanc is een absolute parel, gemaakt van de beste chardonnay. Staat er kreeft of kalkoen op het menu tijdens de feestdagen? De elegante, levendige mousserende wijn past perfect bij die traditionele hoofdgerechten.

Om je feestmaal in thema af te sluiten, serveer je een ‘Rosé’ of ‘Demi-Sec’-champagne bij het nagerecht. Ga voor een dessert dat niet te zoet is. Wat dacht je van een moelleux van pure chocolade, een panna cotta met bessen of een citroen-mascarpone? Laat ons iets weten als er nog plaats is aan tafel!

133799888_2841689709429091_9165429363182895938_n
Charles Heidsieck Champagne

Een wijn van topniveau

You can’t go wrong met wijn bij je feestmaal. Verras je gasten dit jaar met een tempranillo of albillo van een van ‘s werelds beste wijndomeinen: Bodegas Valduero. Het wijndomein in het Spaanse Ribera del Duero is sinds 1984 eigendom van de familie García Viadero. De 200 hectare aan wijngaarden in een arme, droge grond en een continentaal klimaat vormen de ideale omgeving voor de Tinto Fino-druif. Yolanda Garcia Viadero, de verantwoordelijke op het domein, staat bekend als een van de beste oenologen van Spanje. Ze kijkt erop toe dat alle wijnen van topkwaliteit zijn: zacht en sappig, met veel kracht en bewaarpotentieel.

Een topper van formaat is de Valduero ‘12 Anos’ uit het Elite-gamma. De 100% tempranillo met donkerrode kleur en memorabele afdronk rijpte vier jaar op eiken vaten en acht jaar in de fles en wordt in een gelimiteerde oplage geproduceerd. Je telt voor het collectors item dan ook zo’n 1000 euro neer. Op zoek naar een meer betaalbare tempranillo voor bij je voor- of hoofdgerecht? Bodegas Valduero heeft ook uitstekende budgetvriendelijke alternatieven.

Een Spaanse wijn vraagt om een Zuiders hoofdgerecht. Een tempranillo sluit goed aan bij Spaanse en Italiaanse gerechten op basis van tomaat, maar ook bij vleesgerechten met een rokerige smaak zoals gebraden eend- of lamsvlees. Liever een witte wijn voor bij een Spaanse paella of een voorgerecht met sint-jacobsschelpen? Kies dan voor een albillo-wijn van de familie Valduero. Buen apetito!

Het perfecte digestief

Move over, cognac! Probeer dit jaar zijn broertje armagnac als digestief. Armagnac is een van de oudste brandewijnen en lijkt qua productieproces sterk op cognac. Het grote verschil? Armagnac wordt maar één keer gedistilleerd, terwijl dat bij cognac twee keer en op lagere temperatuur gebeurt. Armagnac is bovendien niet enkel beschikbaar is assemblages van verschillende jaartallen, maar ook als millésime: een bereiding van één oogst in een bepaald jaar. Op zoek naar een fles van een specifiek jaar met betekenis? We kunnen tot 1888 terug in de tijd. Schrik niet: voor een fles uit 1888 betaal je zo’n 10.000 euro.

Hoe jonger de armagnac, hoe betaalbaarder een fles wordt. Zoek jouw favoriete jaartal in het aanbod van Jean Cavé en trakteer je gasten op een glaasje na het feestmaal of mix het in een longdrink. Je kan het ook verwerken in een van je gerechten: flambeer er je parelhoen mee, gebruik het in een marinade of om je saus op smaak te brengen. Om duimen en vingers bij af te likken.

Op zoek naar een goed adres om enkele goede flessen op de kop te tikken? Bij Maison Quinze vind je een uitgebreide selectie aan aperitieven, bubbels, digestieven en wijnen van topniveau.

jeancave_pot_gascon_250cl_coffret_1996
ARMAGNAC 1996