Botanic Sanctuary Antwerp: een toevluchtsoord voor wie wil baden in luxe

Tekst: Nienke Soontjens

Foto’s: marketing deluxe GmbH

De drukte van de stad ontvluchten in een luxueuze setting? Enter Botanic Sanctuary Antwerp: een nieuw toevluchtsoord voor vermoeide reizigers, ambitieuze zakenmensen en al wie even in pure luxe wil baden. Wellness, kunst, cultuur en culinaire verwennerij komen samen in het prachtige historische gebouwencomplex aan de 200 jaar oude Botanische tuinen. Botanic Sanctuary Antwerp is een totaalervaring van formaat: je geniet er van culinaire hoogstandjes in een van de vier restaurants, komt volledig tot rust in een van de 108 kamers en suites en kunt ultiem herbronnen in de exclusieve wellness. Voor kunst, mode en bling bling kan je terecht in de Granada Gallery en met maar liefst 18 volledig uitgeruste zalen voor conferenties, vergaderingen en events kan de nieuwe Antwerpse parel tellen als businesslocatie. Het eerste vijfsterren superior hotel van de stad is een wereldwijde benchmark voor luxueuze hospitality.

Botanic Sanctuary huist in de voormalige kloostervertrekken van het Sint-Elisabethziekenhuis, een gebouwencomplex met een rijke geschiedenis die start in de 13de eeuw. Het Sint-Elisabethziekenhuis verhuisde in 1238 naar het Mechelseplein. Twee eeuwen later werd aan het gasthuis een kapel en een gotische ziekenboeg toegevoegd en nog een eeuw later een tweede ziekenboeg en een paar woongebouwen. Om de zieken in het hospitaal van helende maaltijden te voorzien, legde de beroemde apotheker Pieter Coudenberg in de 16de eeuw een tuin aan naast het ziekenhuis, waar hij nieuwe planten introduceerde met geneeskrachtige eigenschappen. De voorloper van de Botanische Tuin zoals we hem nu kennen. Met de aanbouw van het klooster en de pastorie in de 17de eeuw kreeg het complex stilaan zijn huidige vorm. In de jaren negentig werden delen van het klooster verbouwd tot hotelkamers, later hield hotel en congrescentrum Elzenveld hier huis en zopas nam het Botanic Sanctuary zijn intrek op het terrein van 20.000 vierkante meter. De oude muren van het voormalige klooster getuigen van een lange geschiedenis van gemeenschap, heiligdom, genezing en comfort. Die lijn trekt Botanic Sanctuary verder. Vastgoedontwikkelaar IRET haalde alles uit de kast voor dit project: uitzonderlijke ervaringen staan hier voorop.

Gastronomie van wereldvermaarde chefs

Wie zich graag laat verwennen in een majestueuze setting is op z’n plaats in Botanic Sanctuary. Met vier restaurants van wereldvermaarde chefs is het nieuwe hotelcomplex het walhalla voor fijnproevers. Chef Gert De Mangeleer en wijnkenner Joachim Boudens blazen voormalig driesterrenrestaurant Hertog Jan nieuw leven in. In 2018 sloten de twee het restaurant in Zedelgem om tijd te maken voor nieuwe dromen. Intussen openden ze in Brugge LESS Eatery en Bar Bulot. Hertog Jan opent nu opnieuw in Antwerpen, met een vast menu in een intiem kader met een eigen serre, bijenkorven en een kruidentuin. Ook hun Bar Bulot krijgt er een zusterrestaurant, waar je aan tafel schuift voor nostalgische Franse klassiekers in een innovatief en elegant jasje. Voor de authentieke Belgische keuken moet je in Restaurant 1238 zijn. Verscholen in de rustige kloostertuin schotelt sterrenchef Wouter Van Tichelen briljante gastronomie voor in een betoverende serre. Met de beste lokale ingrediënten geeft de verfijnde chef zijn draai aan de klassieke Franse traditie voor een Belgisch menu met verrukkelijke opties. In Henry’s Bar sluit je de avond af met een cocktail, samengesteld met de uitgebreide selectie sterke dranken en likeuren. Henry’s Bar is het geesteskind van de gerenommeerde sommelier en wijnauteur Jurgen Lijcops die eigenaar is van Bar Burbure, een van de beste cocktailbars van België. Wouter Van Tichelen verzorgt ook hier verleidelijke barmaaltijden, die 24/7 via roomservice tot aan de kamer gebracht kunnen worden. De gewelfde kloosterkelder is dan weer een schatkamer vol heerlijke wijnen: bij de Botanic’s Vinariam geniet je van een fascinerende wijnproeverij.