Binnenkijken in Piet Boon’s moderne, all-inclusieve plattelandswoning in Nederland

Er is nauwelijks een reden om deze all-inclusieve woning te verlaten.

Bron: RR
Janice O’ Leary

Toen de Nederlandse ontwerper Piet Boon het terrein in Nederland zag voor wat dit vijfkamer-, vijfbadkamer-, 11.000 vierkante meter tellende huis zou worden, wilde hij de rust van het aangrenzende bos in elk aspect van het plan integreren. Dat zou betekenen dat de buitenkant zoveel mogelijk naar binnen wordt getrokken, maar ook dat er wordt gespeeld met lichte en donkere ruimtes, zoals de zon de bosbodem in bepaalde hoeken of schaduwen domineert in een bos. Boon had eerder al een villa in Portugal ontworpen voor de eigenaar en zijn familie, waardoor ze elkaar vanaf het begin begrepen. Deze hoofdwoning moest een oase van rust worden, weg van de drukte van de zakencafés en restaurants in Amsterdam. Het zou ook dienen als een plek waar de familie hun vele passies konden ontdekken: natuur, wellness, wijn, koken, auto’s verzamelen en bier brouwen.

De heldere en donkere contrasten in de verschillende interieurs voegen zowel drama als een gevoel van eenvoud toe, maar Boon trok ook, waar hij maar kon, de zichtlijnen uit om een gevoel van openheid te brengen. Hij vertrouwde op symmetrie in gepaarde objecten, hun plaatsing, strakke lijnen en de herhaling van materialen – om het gemak en de rust te creëren zoals je die zou ervaren op een wandeling door het bos.

Aan de buitenkant wilde hij de woning laten opgaan in het landschap, dus gebruikte hij het traditionele Nederlandse dakbedekkingsmateriaal van hooi en riet, dat zowel duurzaam is als een uitstekende isolator. Rieten dakbedekking kan tot 30 jaar meegaan. “Het is heel Hollands, in boerderijstijl,” zegt Boon, “en het verouderd prachtig.”

Vensters op de wereld

Met dank aan Piet Boon Studio

Hier bracht Piet Boon met zijn studioteam de buitenlucht naar binnen en opende zichtlijnen door de vele ramen. Gekoppelde zitopstellingen van twee Baxter nubuckbanken over een diepstapelig vloerkleed van Longbarn en Boon’s eigen Heit-draaistoelen in een rijke lederen uitvoering geven de ruimte een warme textuur. Een open haard om het omringende hout te benadrukken, zegt Boon, voegt nog een laagje comfort en harmonie toe zonder onnodig te domineren.

Donkere materie

Met dank aan Piet Boon Studio

Een paar gewaagde beslissingen geven het opvallende kook- en eetgedeelte zijn dramatiek. “Ik wilde een donkere keuken,” zegt Boon, “omdat dit huis in het bos staat. Ik wilde daar een herinnering aan hebben”. De aangepaste verlichting van Studio Molen reikt tot in de “hemel” van het dubbelhoge plafond en lijkt op een wirwar van takken boven het hoofd. Gesmeed in brons weergalmt het stuk subtiele details in de hele kamer, inclusief de gevel van de keukenhaard, metalen inzetstukken op de eettafel en oversized handgrepen op de wijnkoelkast en -kasten. De muur van de vensters trekt zich terug om zich volledig te openen naar de achtertuin.

Boon heeft de keuken een hoog contrasterende uitstraling gegeven met zwarte eikenhouten kasten, betonnen aanrechtbladen en Pietra dei Medici stenen vloeren. De eigenaar, een koffiekenner, vroeg om een speciale plek voor zijn ochtendbrew-opstelling.

Stenen tijdperk

Met dank aan Piet Boon Studio

In de slaapkamer van het echtpaar contrasteert het strakke minimalisme met de warme zandkleurige tint van de natuurlijke steensoort Pietra dei Medici die in de badkamer wordt gebruikt. Dubbele spiegels en wastafels zorgen voor symmetrie, en de rustgevende tinten herhalen het gevoel van de spa op het lagere niveau. “Ik haat het als huizen heel verschillende stijlen in zich hebben,” zegt Boon. “Het moet glad en elegant zijn, zodat het uiterlijk lang meegaat.” De inloopkast brengt je terug naar het donkere bos met houtskool-houten inbouwsels en hoeken met uitgelichte hoekjes en schabben.

Huisbrouwerij

Met dank aan Piet Boon Studio

De lager gelegen brouwerij, die zowel voor de hobby van de eigenaar als voor het aanbieden van speciaalbieren in zijn café gewenst is, vormde een van de grootste uitdagingen. Boon’s atelier werkte samen met een expert in het bouwen van brouwerijen, maar zelfs die consultant had er nog nooit een geïnstalleerd in een privé-woning. “Het enige wat we niet konden creëren was de geur,” zegt Boon. “We moesten daar mee omgaan door middel van wat creatieve ventilatie.”

Een andere uitdaging was hoe we de ruimte huiselijk en gastvrij konden maken, niet alleen maar industrieel. De toevoeging van een paar koperen en roestvrijstalen tanks hielp, maar het was de proefruimte, met gewatteerde lederen Piet Boon-stoelen, die het zo uitnodigend maakte. De donkere tafel en de kasten weerspiegelen die uit de keuken, en de metalen keramische tegelrug boven de strakke spoelbak zorgt voor textuurbeleving. Een glazen wand opent naar de gang en kijkt zowel in de wijnkelder als in de ondergrondse garage, waar de autocollectie van de eigenaar wordt tentoongesteld. “Ik denk dat hij daar veel tijd doorbrengt met zijn vrienden,” zegt Boon. En geen wonder: “Het bier is echt goed.”

Huisdiertherapieën

Met dank aan Piet Boon Studio

Wellness is belangrijk voor het gezin, vandaar de rustige sauna, de spa, het binnenzwembad en de fitnessstudio. Boon hield de verlichting meestal gedimd, waardoor het de sfeer heeft van rustgevende kaarsen, behalve in de lichtere sauna, waar de neon armaturen die uit de nabijgelegen garage nabootsen, door het toevoegen van een uitbarsting van energieke kleur. “De eigenaren hoeven niet op vakantie te gaan,” zegt Boon. “Alles wat je nodig hebt om te ontspannen is hier.”

De Pietra dei Medici steen van het menselijke kuuroord herhaalt zich in het eigen ingenieuze kuuroord van de hond, waar het huisdier van de familie wordt gedoucht na een stoeipartij in het bos. Opbergkasten en een bankje bieden plaats aan speelgoed en riemen.

De batcave

Met dank aan Piet Boon Studio

Een van de kenmerken waar Boon op aandrong voor het exterieur was de afwezigheid van een voor de hand liggende garage. “Ik heb nooit van een grote garagedeur op een gevel gehouden,” zegt hij. Maar omdat hij de passie van de eigenaar voor auto’s kent, creëerde hij wat hij de “Batcave” noemt. Natuurlijke lichtinval in een ondergrondse garage voor vijf auto’s, die de uitgelezen auto’s in de galerieachtige omgeving belicht. Aangepaste armaturen zorgen voor extra kunstzinnige accenten.

Dieper van binnen leiden een muur van ramen en een glazen deur naar de kelderhal, zodat de auto’s zowel vanuit de wijnkelder als vanuit de brouwerij kunnen worden geapprecieerd.

De vier seizoenen

Met dank aan Piet Boon Studio

Met de natuurlijke omgeving als inspiratiebron en middelpunt voor het huis, heeft Boon bijzonder veel zorg besteed aan de tuinen. Zijn architectenteam werkte samen met de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf, die de groene ruimtes van de High Line van New York City plande, om wat Boon noemt “een bos in een bos” met vaste planten te creëren. “Ik hou van zijn grassen,” zegt Boon. “Ze passen zo goed bij het dak. En er gebeurt iets, een ander soort schoonheid, in elk seizoen.”

Het tuinhuis, met de buitenkeuken en de open haard en de bijkeuken, de badkamer en de ontmoetingsruimte, stelt de familie in staat om gemakkelijk ‘en plein-air’ samen te komen, omhuld door de geur van pijnbomen. Een handige pijp verbindt de vaten in de privé-brouwerij met een kraan in de buitenbar voor het gebruiksgemak. Het zwembad en de verzonken zitting van de vuurplaats zijn discreet tussen inheemse planten geplaatst, wat het gevoel van privacy voor magische nachten onder de sterren versterkt.