Tussen 5 en 7 legt Erik zijn ei

Tekst en foto’s: Erik Goossens

Je haalt geen kennis uit boeken. In het beste geval haal je er inzichten uit. Het wordt voor jou als lezer pas kennis nadat de inhoud zich vermengt met je eigen gedachtegang. Dan wordt het jouw kennis.

Hoe meer inzichten je hersenen opzuigen als een spons, hoe groter het reservoir om je eigen gedachten te voeden en dus hoe groter jouw kennis wordt. De chemie tussen beide wordt jouw waarheid. Ik geloof dan ook dat er niet maar 1 waarheid bestaat. Iedereen draagt zijn waarheid in zich. 

Dat is nu een typisch voorbeeld van een hersenspinsel dat mij bezighoudt tussen 5 en 7 uur ‘s morgens. De mooiste uren van de dag. Dan lees ik en denk ik na over het leven. Op dit moment lees ik De troost van de filosofie van Alain De Botton. Een super goed boek, maar ik zou je eigenlijk nog 2 andere boeken willen aanbevelen.


Sinds oktober 2019 sta ik elke dag rond 5 uur op. 

Zonder wekker krijg ik een inwendig signaal tussen 4u 50 en 4u59 om wakker te worden. Raar maar waar. 

De zon komt traag op. Afhankelijk van het seizoen transformeert ze onze tuin van een zwart gat naar verschillende kleuren: bruin, oranje, geel paars of enkel groen. In de lente, maar vooral in de zomer als de achterdeur openstaat, komt er een zalige ozongeur van de tuin naar binnen, vrijgemaakt door de opgewekte warmte van de opkomende zon. Heerlijk.

De vogels buiten worden wakker en onze hond Balu binnen wordt… half wakker. 

Als je dan de discipline hebt om niet als een junkie,  meteen naar je iPhone of computer te grijpen – niet dat er echt raad te rapen valt op sociale media – kan je genieten van de rust in de ruimte en de ruimte in je hoofd. Dat inzicht is me nu eigen gemaakt en ik start dan ook elke ochtend met het lezen van een boek.  

Ik lees (voorlopig) geen fictie. Daar heb ik het persoonlijk moeilijk mee. Al na 2,3 pagina’s neemt mijn fantasie het over en wil ik het voorgeschreven plot een andere wendingen geven. Een zeer vervelende eigenschap waar ik voorlopig nog geen oplossing voor heb. 

Geef mij maar liever boeken die mijn hart voeden, afgewisseld met praktische boeken die mijn verstand uitdagen.  Al heel mijn leven achtervolgt mij die tweestrijd om te moeten kiezen tussen mijn hart en mijn verstand. Een lijn die zich voortzet in mijn professioneel leven. 

Mijn actief leven wordt verdeeld tussen het artistieke ei dat ik kwijt wil en het financiële aspect ervan dat het mogelijk moet maken om het ei daadwerkelijk te leggen. Met afwisselend succes draag ik de pet van ‘de zakenman’ of de klak van ‘de artiest’. De monocle voor de CEO of een Elton John brilleke voor de creatieveling. 

Ik kom uit een nest van 5. Mijn ouders waren zelfstandigen en hadden een supermarktketen(tje). We hielpen al vrij vroeg mee in de zaak, maar ik hield me liever bezig met muziek, film en later theater. Alles wat maar te maken had met het tonen van emoties en sociaal engagement trokken mijn aandacht. Mijn opleidingstraject valt onder de verzamelnaam podiumkunsten. Na 1 jaar Jazzstudio en aansluitend 4 jaar Studio Herman Teirlinck was ik klaar om de wereld te veroveren.  

Al vrij snel zag ik dat kunst en entertainment ook businesses waren.  En ook bij mij kroop  

het bloed waar het niet gaan kon. Sindsdien heb ik een denkbeeldige weegschaal (trouwens ook mijn sterrenbeeld) waarop kunst, efficiëntie, opbrengst, maatschappelijk relevantie, schoonheid, duurzaamheid, emotie, enz. ’in den bascule’ worden gelegd. Vaak spreken ze elkaar tegen, maar dat is dan maar zo. Het duel tussen hoofd en hart kon beginnen. 

Toen ik de kans kreeg om een column voor Myx te schrijven was mijn besluit snel 

genomen. Ik zou telkens over 2 boeken schrijven die ik wijselijk en hartelijk kan aanbevelen. 2 boeken die elkaar en mezelf  als creatieve ondernemer in balans brengen. 

 

De 2 boeken die me de afgelopen maanden zijn bijgebleven zijn Beyond Entrepeneurship 2.0 van Jim Collings en Bill Lazier en De strategie Van Het Geluk van Gerbert Bakx. Het maakt niet uit waar je staat in het leven. Zowel Jim Collings, Bill Lazier als Gerbert Bakx vertellen je op een diepgaande en toch zeer verhelderende  en inspirerende manier de essentie van het geluk en leadership in het zakendoen. Beide schrijvers benoemen de valkuilen en de misverstanden van entrepreneurship en het geluk. Maar ze hebben het ook over praktische basisprincipes die je kan toepassen.  Schema’s, quotes van goden maar ook tips van gewone stervelingen. Voorbeelden waar je jezelf aan kan optrekken en die je echt wel vooruit helpen.

Enkele quotes uit Beyond Entrepreneurship 2.0 die me zeker zullen bijblijven.

When you have disciplined people, you don’t need hierarchy, when you have disciplined thought, you don’t need bureaucracy. When you have disciplined action, you don’t need controls. When you combine a culture of discipline with an ethic of entrepreneurship, you create a powerful mixture that drives great performance.

Over leiderschap: (en het sturen van werknemers)

When an assistant of Thomas Edison asked why he persisted in the folly of 9000 failed iterations to make the light bulb, Edison’s answered: “I haven’t failed once: 9000 times I’ve learned what doesn’t work.” His philosophy of experimentation, mistakes and correction, is the heartbeat of innovation.

Over innovatie: (doorzetting en inzichten)

The first test of any business is not the maximization of profit, but the achievement of sufficient profit to cover the risks of economic activity.

Over winst

People believed in her because she believed in them: people followed her because it was never about her.

Over CEO van Xerox: (die Xerox uit een diep dal moest halen.)

Als zeer kleine onderneming, zeker als je het vergelijkt met Jim Collens voorbeelden zoals IBM, Nike, Apple…, heeft BE2.0. mij een boost gegeven om de zaken beter aan te pakken. Niettegenstaande het uitsluitend over grote bedrijven gaat in de States, geeft het echt wel inzichten voor het verbeteren en het bestendigen van uw bedrijf. Een echte aanrader.

Enkele quotes uit De strategie van het geluk die me zeker zullen bijblijven

Hoe sterker het ego in jezelf is, hoe waarschijnlijker het is dat andere mensen, volgens jou, de belangrijkste bron van problemen in het leven zijn. (Eckart Tolle)

Over ego

De gedachte manifesteert zich in het woord, het woord manifesteert zich in de daad, de daad ontwikkelt zich tot een gewoonte, en de gewoonte verhardt zich tot een karakter.

Over een karakter

Een mens kan niet de richting van de wind bepalen maar wel de stand van zijn zeilen.

Over daadkracht

In die zin moet een te veilig en warm nest zelfs als een handicap worden gezien omdat je dan onvoldoende stevigheid verwerft en door elk teken van afwijzing door anderen geheel van streek kan raken. Hoewel het fijn zeilen is als het water rustig is en de zon schijnt, brengt dat weinig grote zeilers voort.

Over risico's nemen en uitvliegen

Het is belangrijk te beseffen dat vasthouden aan het oude wereldbeeld een beleving van het geluk in de weg kan staan. In het oude, lineair-causale wereldbeeld zoeken we naar redenen, oorzaken of schuldigen voor geluk of ongeluk buiten onszelf. We proberen de redenen voor ongeluk uit te schakelen of te overwinnen.

Over nostalgie

Losse quotes

De bron van lijden is hier, nu en in ons. Wat niet in ons is, kan ons niet doen lijden.

Mediteren is niet stoppen met denken, het is stoppen met weten.

De gedachte dat wat er is niet goed genoeg is, is de basis van alle ongeluk. Leren liefhebben wat er is, is de basis van alle geluk

Onze emoties reageren niet op de externe realiteit maar op de interne theatraliteit

(Ik doe de auteur onrecht aan door slechts enkele quotes te gebruiken als referentie van het boek. Het boek is zoveel meer. Het geeft vooral hoop geluk te vinden in jezelf.)

Lees beide boeken. Je zult er geen seconde spijt van hebben. 

Af en toe stop ik met lezen en dan ga ik bewust ademen.

Het is alsof de ademhaling je hart met je verstand verbindt. Tussen de 6 en de 12 keer per minuut connecteren ze. Traag en intens ademhalen, zorgt ervoor dat mijn hart en verstand in balans zijn en zelfs blenden. Dan kom ik tot rust.  

Na het lezen, zo rond 7.00 uur, ben ik als creatieveling klaar om mijn dagelijks ei te leggen. 

Je moet niet per sé een creatieveling te zijn om een ei te leggen, hoor. Iedereen legt alle dagen een ei, dat is de natuur. 

De dag, het lot en de hele wereld beslissen maar of ze met mijn ei een roerei, gekookt ei of spiegelei willen maken. 

Al is het spielerEI !! (een flauwe grap die ik van de eindredacteur na veel zagen toch mocht laten staan). 

Hoe ouder ik word, hoe meer het mij gelijk is welk ei het wordt. Morgen leg ik tenslotte een nieuw ei. 

 

Oprecht wil ik u danken voor het lezen van mijn voorlopige waarheid.  En wie weet maken de inzichten van “BE2.0.” en “Een strategie voor geluk” straks deel uit van jullie kennis. 

Meer boeksuggesties via Myxmagazine.be 

Je mag me altijd contacteren met eigen inzichten over deze tekst of de boeken die ik je aanraad om te lezen. Heb je zelf nog interessant leestips?  Laat het met gerust weten.