Cultuuragenda 2022

Charlotte Perriand. Hoe willen we leven? Politiek van de fotomontage

Van 1 april tot 28 augustus presenteert het Design Museum Brussels het fotografisch werk van de Franse architecte en designer Charlotte Perriand (1903-1999). De tentoonstelling Charlotte Perriand. Hoe willen we leven? Politiek van de fotomontage werd voorgesteld tijdens de laatste editie van de Rencontres d'Arles en biedt een nieuwe kijk op het weinig bekende werk van de kunstenares en avontuurlijke pionier van "de woonkunst" in relatie tot de natuur.

01 april - 28 augustus 2022

DRESSUNDRESS

Het (naakte) lichaam tonen mag weer. Dat laten de recente modeweken ons zien. Naked dresses, mini rokken en cropped tops zijn all the rage. Maar ook outfits die je van kop tot teen verhullen zijn populair bij bekende sterren. Wat zijn jouw schoonheidsidealen? Hoe vertaal jij je normen en waarden in je outfit? En vooral: waardoor laat je je in die keuze beïnvloeden?

tot 20 november 2022

Chinese vrouwen.
Een modern avontuur

Een op de vijf vrouwen in de wereld is Chinees. Toch werd er tot op heden geen enkele tentoonstelling aan hen gewijd. In 2022 biedt het Koninklijk Museum van Mariemont een nieuwe kijk op China, een vernieuwd portret van de moderne vrouw.

02 april - 23 oktober 2022

Brussels Film Festival

De 5de editie van het Brussels International Film Festival zal plaatsvinden van 23 juni tot 02 juli 2022, in hartje Brussel. Ook dit jaar belooft het BRIFF een flink shot van sterke beelden en emoties te vertonen op het grote scherm. Op het programma: een drieledige Competitie (Nationaal, Internationaal & Director’s Week), retrospectieven, cartes blanches, open air screenings … 10 dagen lang worden alle films in de mooiste filmzalen van Brussel vertoond.

23 juni - 2 juli 2022

HOOVERPHONIC - With Orchestra

Na twee uitverkochte concertreeksen in de Koningin Elisabethzaal, staat Hooverphonic voor het eerst in vijf jaar tijd opnieuw met orkest op het podium. Alex Callier, Raymond Geerts en Geike Arnaert zullen hun grootste hits én nieuw materiaal in een orkestraal jasje voorstellen in Concertgebouw Brugge, Capitole Gent, Forum Luik, CC Hasselt, Théâtre Royal de Mons en De Roma in Antwerpen. Tickets en info via greenhousetalent.be.

14 augustus 2022

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd Belgian National Orchestra

Na de toevoeging van de cello enkele jaren geleden werd de Koningin Elisabethwedstrijd een olympisch vierjarenconcours. De revolutie werd verteerd en het publiek sloot de boreling in de armen. Ook in deze editie staat het populaire cellorepertoire broederlijk naast vergeten pareltjes. Kiezen de kandidaten voor het grote gebaar en virtuoos vertoon of eerder voor een bescheiden, maar eigenzinnige vertolking? Aan jou om het te ontdekken!

25 juni 2022

CURIOSA - Keizer Karel, Dürer en de schat van de Azteken

Van 6 juli tot 2 oktober stellen het Coudenbergpaleis en Urban.Brussels de tentoonstelling 'CURIOSA - Keizer Karel, Dürer en de schat van de Azteken' voor. Deze tentoonstelling wil een volledig nieuwe benadering bieden: wetenschappelijke en historische inhoud presenteren, in het hart van de overblijfselen; het vroegere paleis van Brussel, en tegelijk het samenbrengen met de hedendaagse interpretatie van het begrip Curiosa, door de kunstenares Sabrina Montiel-Soto.

06 juni - 02 oktober 2022

Expo BIOTOPIA

Als Totem van de digitale creatie in Namen keert le Pavillon terug met de tentoonstelling BIOTOPIA Van 18 juni tot 27 november verwelkomt le Pavillon, het nieuwe symbool van digitale creatie gevestigd op de Citadel van Namen, de collectieve expositie BIOTOPIA. De interactieve en poëtische tentoonstelling brengt meer dan 30 kunstwerken en technologische onderzoeks- en innovatieprojecten samen die onze band met het leven en de omgeving via zintuigen in vraag stellen.

18 juni - 27 november 2022

Rotschild's vrouwelijke verzamelaars. Uitzonderlijke mecenassen en schenkers

Van 21 oktober 2022 tot 26 februari 2023 presenteert het museum La Boverie de tentoonstelling "Rotschild's vrouwelijke verzamelaars. Uitzonderlijke mecenassen en schenkers". De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met het Louvre en neemt de bezoeker mee naar de wereld van de Rothschild-familie, en meer in het bijzonder naar de collecties van enkele vrouwen van de Franse tak van de familie. In het kader van een partnerschap dat in 2016 werd aangegaan met het Louvre (En plein air in 2016 en Viva Roma! in 2018), opent La Boverie met deze tentoonstelling het thema 2022-2023 over collecties.

21 oktober 2022 - 26 februari 2023