Cultuuragenda: Brusselse kunstbeurs Affordable Art Fair

Dit weekend komen kunstliefhebbers volop aan hun trekken tijdens de twaalfde editie van de Affordable Art Fair, waar je niet alleen kunst kan bewonderen en kopen, maar ook zelf kan maken

De Affordable Art Fair opent voor de twaalfde keer haar deuren en brengt van 22 tot 26 september maar liefst 70 nationale en internationale galerijen samen in het Brusselse Tour & Taxis. De beurs vormt het ideale moment om talloze hedendaagse kunstwerken te ontdekken en een praatje te slaan met de aanwezige artiesten en galeriehouders. Eigen aan de Affordable Art Fair is haar laagdrempeligheid, waardoor je met elk budget een artistieke aanwinst mee naar huis kan nemen. Naast het bezoeken van de standen heeft de beurs ook een rijkgevuld programma met exposities, opmerkelijke installaties en interactieve workshops.

Immersieve kunstinstallatie

Van zodra je de Affordable Art Fair binnenwandelt, valt onmiddellijk het holografisch gekleurde werk van het Brusselse creatieve duo Rond Carré op, dat de bezoekersingang versiert. Interieurontwerper Jade Vijt en artistiek directeur O’nonto Zaman hercontextualiseerden verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt om kunstwerken in te verpakken en creëerden er een immersieve installatie mee waar je doorheen kan lopen. Wie onder de indruk is van het werk, kan ook een sculptuur of print kopen die geïnspireerd werd door deze bijzondere installatie.

Rond Carré Studio’s immersive installation

Kunst voor elke smaak

Door het grote aantal aanwezige galerijen biedt de Affordable Art Fair voor elk wat wils, of je nu houdt van portretfotografie, minimalistisch sculpturen of kleurrijke figuratieve kunst. Enkele hoogtepunten zijn onder meer de uitgepuurde naaktfiguren op doek van de Nederlandse Peter Peereboom en de kleurige abstracten van Stefano Rookie, maar het leukste aan deze beurs is natuurlijk om zelf enkele nieuwe favorieten te ontdekken. Krijg je honger van al dat rondsnuisteren, dan kan je je smaakpapillen verwennen op de food market. Je proeft er lekkere cocktails, exotisch street food, gezonde gerechtjes en heerlijke smoothies als dessert.

Ancho

Expo ‘Holiday Souvenirs’

Op de beurs kan je ook de thematische expositie ‘Holiday Souvenirs’ bezoeken. Deze tentoonstelling, gecureerd door galeriehouder Thomas Ghaye van La Peau de l’Ours, dompelt je onder in de escapistische werelden van vijf artistieke nieuwkomers: Adrien Belgrand, Safia Hijos, Julie Susset, Olivia Descampe en La Gadoue. De kunstwerken, die speciaal gecreëerd werden voor deze expositie, doen dromen van lome zomerdagen in het zonnige zuiden en vullen je met een heerlijk vakantiegevoel. Ze werden dan ook bedacht met het doel ons weg te voeren van alle coronastress en ons opnieuw op te laden met positieve energie.

Interactieve workshops

Goed nieuws voor wie bij het zien van al dat moois ook zelf de creativiteit voelt opborrelen. Tijdens deze editie van de Affordable Art Fair kan je ook zelf kunst maken, door deel te nemen aan de interactieve collageworkshops van de Belgische kunstenares Veerle Symoens. In een uurtje tijd deelt Veerle haar tips & tricks om bijzondere collages te maken en leert ze je aan de hand van enkele leuke opdrachten je gevoel voor kleuren, vormen en composities aan te scherpen. De workshops gaan dagelijks op meerdere momenten door op de stand van Veerle, waar ze ook haar eigen werk tentoonstelt.

Praktisch:

Affordable Art Fair

Tour & Taxis

Havenlaan 86C

1000 Brussel