De 6 levensquotes van Carole Lamargue - Myx Magazine

De 6 levensquotes van inspirator Carole Lamarque

Volgens Pythagoras zijn woorden de adem van de ziel. Omdat onze ziel in deze donkere tijden wel een frisse adem kan gebruiken, vragen we regelmatig naar de 6 topquotes van een inspirator. Vandaag is Carole Lamarque aan de beurt, marketing experte en leading lady van Duval Union Innovative Marketing.

Marthe Van Campenhout

Een sombere vrijdagochtend in oktober. De lucht is grauw. De berichtgeving is somber. Gelukkig mag ik mijn dag starten met een online interview met Carole Lamarque, met wie het altijd fijn filosoferen is. Tot mijn verrassing verschijnt niet enkel Carole op mijn scherm. Ze wordt geflankeerd door 5 jonge medewerksters. Omdat dit gesprek gaat over de 6 levensquotes van Carole, wil ze er graag haar team bij, want zij kennen haar door en door. Een keuze maken uit 6 quotes is trouwens een hele uitdaging, want Carole is een wandelend spreekwoordenboek en heeft intussen een indrukwekkende collectie eigen oneliners. Het wordt een gezellig en hartverwarmend gesprek met een fijn team dat elkaar perfect aanvoelt en aanvult. Nadien merk ik dat de hemel toch een beetje is opgeklaard.

De 6 levensquotes van Carole Lamargue - Myx Magazine

Quote 1:
“Don’t be a Calimero. Just be a cheetah.”
(Carole Lamarque)

Carole: “Deze quote gebruik ik bijna dagelijks. Ook bij klanten trouwens. Ik bedoel hier twee dingen mee. Eerst en vooral heb ik er een gruwelijke hekel aan als mensen in een slachtofferrol kruipen. Je mag uiteraard al eens het hoofd laten hangen als het tegenzit, maar ga je in godsnaam niet wentelen in zelfmedelijden. Of afvragen waarom het jou altijd tegenzit. Met zo’n mentaliteit kom je nergens.
De cheeta is het symbool van ons agency. Hiermee verwijs ik naar de snelheid en de can-do mentaliteit die in onze branche van levensbelang zijn. Wat mij betreft is snelheid belangrijker dan perfectie. Ik ben het trouwens absoluut niet eens met het spreekwoord ‘Haast en spoed is zelden goed’. Mijn versie is ‘Haast en spoed is zeer goed!’. Snelheid mag echter geen vrijgeleide zijn om halfslachtig te werk te gaan. Je moet altijd het beste resultaat nastreven, maar tegelijkertijd weerbaar en wendbaar zijn. Fouten maken is niet erg, zolang je er maar van leert.”

De 6 levensquotes van Carole Lamargue - Myx Magazine

Quote 2:
“Trust the process.”
(Bert Brugghemans, CEO brandweer Antwerpen)

Carole: “Een tijdje geleden was ik met collega Bo op bedrijfsbezoek bij de brandweer in Antwerpen. Daar brandt het letterlijk elke dag, dus die mensen weten als geen ander hoe ze met stress moeten omgaan. Alles staat of valt met de processen die ze volgen, die zijn heilig. Zo staan de laarzen van de brandweermannen klaar met hun broek er al in. En ze moeten 2 x per dag hun materiaal nakijken, dag in, dag uit, zonder uitzondering. Door op deze procedures te focussen en te vertrouwen, krijgt het team houvast en richting. ‘Trust the process’ is wat ons nu bij Duval Union Innovative Marketing recht houdt tijdens de coronacrisis. We blijven vasthouden aan onze bedrijfsprincipes en processen, maar vullen ze gewoon anders in. Zo werken wij als sinds de lockdown in maart quasi elke dag samen in ons virtuele kantoor. We loggen ’s ochtends allemaal van thuis uit in via dezelfde link en werken zo de hele dag zij aan zij. Soms gaan er uren voorbij zonder dat er iets gezegd wordt, maar we zijn wel virtueel samen. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om mijn medewerkers te laten vereenzamen. Het zijn allemaal jonge mensen, vaak starters, dus zij hebben de steun en aandacht van het ganse team broodnodig.”

De 6 levensquotes van Carole Lamargue - Myx Magazine

Quote 3:
No jeans, no cola.
(Carole Lamarque)

Carole: “Deze quote vat voor een groot deel onze bedrijfscultuur samen. Bij ons staan de klanten centraal. We hebben dagelijks contact met hen. Ik heb absoluut niets tegen jeans, maar als je op klantenbezoek gaat, doe je extra je best om je netjes en stijlvol te kleden. Dat is een teken van respect, en het past ook 100% bij de identiteit van ons bedrijf.
De cola-ban is vooral een kwestie van zelfzorg. Ik ben zelf veel bezig met voeding en een gezonde levensstijl in het algemeen. Cola hoort daar niet in thuis. Ook hier gaat het vooral om het principe. Onze mensen werken enorm hard en geven elke dag het beste van zichzelf. Ik zie het als mijn plicht om ervoor te zorgen dat zij goed voor zich zorgen.”
Medewerksters Evi en Bo vullen aan: “De aanpak van Carole werkt enorm motiverend om gezond te eten en te leven. Als we op kantoor werken, gaan we samen boodschappen doen en maken we ’s middags gezonde slaatjes. Ze heeft het ook meteen door als we ons wat minder voelen.”

Quote 4:
“Il vaut mieux d’être seul, que mal accompagné.” (Pierre Gringore)

Carole: “Dat is een quote die mijn moeder heel vaak gebruikt. Zelf vertaal ik het naar ‘Je bent zo goed als het gemiddelde van de 5 personen die het dichtste bij je staan.’ Zelf heb ik een soort basisvertrouwen in het goede van de mens, maar ik zal altijd een referentie check doen voor ik met iemand in zee ga. Ook bij het aanwerven van mijn teamleden blijf ik trouw aan mijn principes. Zo is traagheid -op het vlak van spreken, handelen of denken- absoluut geen optie. Verder verwacht ik ook een correcte attitude. De meest competente medewerker zal ik zonder verpinken ontslagen als hij of zij niet de juiste mentaliteit heeft. Positivisme en teamspirit zijn ook cruciaal, dat hangt hier nauw mee samen. En uiteraard verwacht ik ook dat er resultaten worden geboekt. Bij nieuwe medewerkers zal ik hier op het einde van de dag ook altijd even naar polsen. Net als veel andere bedrijven hebben we onze verwachtingen dit jaar bijgesteld, als gevolg van corona.”

De 6 levensquotes van Carole Lamargue - Myx Magazine

Quote 5:
“Opportunities multiply as they are seized.”
(Sun Tzu)

Carole: “Sun Tzu is een van mijn topfavorieten als het op quotes aankomt. Zijn boekje ‘The art of war’ heb ik altijd binnen handbereik. Deze quote bevat zoveel levenswijsheid. Er bestaat niet zoiets als zuiver geluk. Je moet het zelf willen zien én willen plukken. Op die manier werkt het magnetisch en trekt het andere soorten geluk aan. Er zijn al veel situaties geweest in mijn leven waarbij mensen zeggen: ‘Carole, jij hebt veel geluk gehad.’ Dat klinkt alsof alles mij in de schoot geworpen werd, maar niets is minder waar. Ik heb misschien bepaalde kansen gekregen, maar ik heb ze wel met twee handen gegrepen en er enorm hard voor gewerkt. Geluk moet je altijd een beetje zelf afdwingen.”

Quote 6:
“Swipe your phone!”
(Carole Lamarque)

Charlotte: “Deze quote moet er ook echt wel bij. Je kunt met Carole geen gesprek hebben zonder dat ze hiermee afsluit.” De overige collega’s lachen en knikken bevestigend. “Dit is inderdaad een van Caroles voornaamste stokpaardjes momenteel.”
Carole: “Inderdaad. Ik kan het niet genoeg herhalen: je moet minstens een keer per dag je smartphone ontsmetten als je het coronaveilig wil houden! Wat voor zin heeft het om braaf je handen te wassen als je vervolgens meteen weer die telefoon vastpakt die vol zit met bacteriën en virussen. Mijn kinderen krijgen dit overigens ook dagelijks te horen. En mijn medewerkers zie ik toch ook een beetje als mijn kinderen, dus zij moeten er inderdaad mee aan geloven. Swipe your phone, mensen!” (lacht)