Deze privé-eiland-oase in Panama legt de lat voor duurzame designretraites hoger.

Isla Palenque, een klein privé-eilandresort voor de kust van Panama, benadrukt duurzaamheid als ultieme luxe.

Bron: AD
Monica Mendel

In de meeste luxe resorts wordt een mini-civilisatie gecreëerd onder het mom van “vakantie”, waarbij het doel waarvoor reizigers komen in de eerste plaats, volledig wordt gemist: een ontsnapping. Moderne gemakken zijn in overvloed aanwezig: tv’s, breedband internet, air-conditioning units op volle sterkte, geïmporteerd voedsel uit andere landen, en meubels en decor die een verbeterde, meer luxere versie zijn dan de van thuis. Er is een distorsie tussen de reiziger en de bestemming, en met zo veel uniformiteit, voelt ontsnappen niet echt als een ontsnapping.

Laten we het terugbrengen naar de basis. Stel je voor dat je je eigen privé-eiland hebt: 400 hectare weelderig regenwoud met een rijke archeologische geschiedenis en afgelegen stranden die te voet bereikbaar zijn vanaf een casita aan het strand. Op Isla Palenque, een klein privé-eiland aan de westelijke Stille Oceaankust van Panama, is dit precies waar gasten op getrakteerd worden: een duurzame en intieme ontsnapping die de ultieme uitdrukking is van blote voeten luxe. Een vliegtuig, een auto en een boottochtje zijn de minimale vereisten om er te komen, maar als je eenmaal aangekomen bent, laat je het tij je voeten kussen terwijl je bij zonsondergang een vers vruchtensapje drinkt op een strand dat je helemaal voor jezelf hebt.

© Mike Dell - Met dank aan Isla Palenque - De afgelegen stranden van Isla Palenque.

Als een natuurparadijs dat geworteld is in duurzame luxe, wordt slechts 5 procent van het eiland ontwikkeld, terwijl de rest als natuurreservaat behouden blijft. “Het is 400 hectare ongerepte jungle, lagunes, mangroves en stranden die een intieme verbinding vormen tussen het land en de reiziger,” merkt Benjamin Loomis op, de architect en ontwikkelaar van Isla Palenque Resort. Van de mensen tot het voedsel en de ontwerpmaterialen, alles is lokaal afkomstig (de meeste komen zelfs rechtstreeks van het terrein). “Een groot deel van het duurzame ontwerp is te zien in het gebruik van lokale materialen zoals de rieten daken en de houten meubels, afkomstig uit gevallen hout en gemaakt in onze werkplaats op het eiland,” zegt Hans Pfister van Cayuga Collection, de hotelgroep die het resort beheert. De woning beschikt ook over een eigen tuin en heeft fruitbomen geplant om de ingrediënten lokaal te kunnen betrekken, terwijl wegwerpplastiek wordt verboden in het voordeel van herbruikbare flessen en natuurlijke papajastammen. Wat betreft de meer technische praktijken van het resort worden geen details over het hoofd gezien. Loomis voegt hieraan toe dat dwarsventilatie, goed gebruik van natuurlijk licht, douches die verwarmd worden met zonnepanelen en het behandelen van al het zwarte en grijze water voor hergebruik voor irrigatie ook zeer belangrijke duurzame inspanningen zijn die in het hele pand worden geleverd.

© Mike Dell - Met dank aan Isla Palenque - De bungalows liggen op een steenworp afstand van het strand.

De waardering van Loomis voor de natuur en de eenzaamheid was voor hem aanleiding om dit project in de eerste plaats voort te zetten. Hij ontdekte het eiland meer dan tien jaar geleden, en bracht vele jaren door met slapen in een hangmat alvorens het te ontwikkelen tot een resort. Zijn ervaring met het leven op het eiland was belangrijk, merkt Pfister op, omdat hij een ongelooflijk inzicht had in de beste uitzichtpunten en de manier waarop het getij zich zou ontwikkelen en het ontwerp van de casita’s en het eigendom zou bepalen. Pfister was het ermee eens dat Isla Palenque iets bijzonders te bieden had met betrekking tot de geografische en ecologische betekenis ervan. 

Wat is er unieker dan een privé-eiland? Mensen komen hier niet alleen om te eten en te slapen, ze komen voor buitenaardse ervaringen

Hans Pfister
© Mike Dell - Met dank aan Isla Palenque - Een gastenbungalow

Panama’s rijkdom aan biodiversiteit alleen al maakt het een idyllisch uitje, maar toch wordt het beschouwd als een onaangesproken paradijs, met concurrerende buren Costa Rica en Colombia die een groot deel van het toerisme aantrekken. “We houden altijd van een uitdaging door te openen in een markt die niet is onderzocht, zoals het geval was in Panama,” voegt Pfister toe. “We houden niet van dingen die op een presenteerblaadje worden gepresenteerd; het is niet leuk op die manier.” Hoewel het resort sterk afhankelijk is van het uitgestrekte natuurlandschap van het eigendom, zijn er veel initiatieven die zich richten op het behoud van de schoonheid en het gemak om de ervaring te presenteren als een samensmelting van duurzaamheid en luxe. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor Loomis altijd de kernwaarde geweest van zijn designfilosofie. “Als we niet voor het land en de natuur zorgen, hebben we geen mooie plekken om te waarderen”, zegt Loomis.

Mike Dell Met dank aan Isla Palenque
© Mike Dell - Met dank aan Isla Palenque - De badvoorzieningen worden lokaal geproduceerd en in herbruikbare flessen geleverd, aangezien het eiland eenmalig gebruik van plastic heeft verboden.

Isla Palenque is het type luxe vakantie dat resorts zouden moeten nastreven – het soort dat de natuur het voortouw laat nemen en nooit tegen het tij werkt. Terwijl hogesnelheidsinternet en airconditioning in feite in elke kamer beschikbaar zijn, word je bij zonsopgang wakker als de zeebries door de gordijnen waardoor je internet en airco vergeet. Trouwens,  heb je ooit al eens een bad genomen in het midden van de jungle? Als je dat eenmaal hebt gedaan, is er geen terugkijken meer aan.

Isla Palenque Resort
San Lorenzo, Chiriqui
Panama
8.1831687° N, 82.2671056° W
reservations@islapalenque.com
www.islapalenque.com