De Lady Jane Collectie van Marcel Wanders studio voor Gamma & Bross brengt spa-achtige luxe naar professionele kapsalons

Credit: Lady Jane Collection (2021) by Marcel Wanders Studio voor Gamma Bros

In samenwerking met Gamma & Bross lanceert Marcel Wanders studio de Lady Jane Collectie. Als fabrikant van hoogwaardige salonapparatuur en beauty meubilair, ontwikkelt Gamma & Bross elk jaar een andere collectie spa meubilair. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een luxueuze meubelcollectie voor professionele kapsalons die de meest rustgevende spa-achtige omgeving willen creëren.

“De Lady Jane-collectie is poëtisch en functioneel, voldoet aan specifieke technische eisen, bevat duurzame materialen en speelt ergonomisch in op zowel het comfort van de klant als dat van de haarstylist, die de hele dag werkt. Met deze collectie hebben we veelzijdige stukken gecreëerd die elkaar aanvullen en zorgen voor een harmonieuze omgeving, onafhankelijk van de salon waarin ze zullen staan”, zegt creatief directeur Gabriele Chiave.

De poëtische rondingen, precieze silhouetten, rijke details en veelzijdige accessoires die elke ruimte kunnen omtoveren tot een elegant en gastvrij interieur, vormen het hoogtepunt van het design van deze stukken. Gemaakt om te functioneren en tegelijkertijd de menselijke geest te verheffen, is de collectie een frisse wind op het gebied van professionele apparatuur, die een prachtige tango laat zien tussen doel en esthetiek.

“We hebben deze collectie gecreëerd om van elke salon een bestemming te maken. Het ontwerp van de stukken weerspiegelt het menselijk lichaam in rust, zodat gasten schoonheid kunnen ontdekken terwijl ze zelf mooi worden gemaakt,” zegt creatief directeur Marcel Wanders.

We hebben deze collectie gecreëerd om van elke salon een bestemming te maken.

Marcel Wanders

De collectie omvat een eilandstation, een kapsalonstoel, een shampoo ruimte met wasbak, rollende trolleys, diverse spiegels en een receptiebalie. De bekleding van het meubilair heeft een gestikt bloemenreliëf dat de gast een visueel en fysiek gevoel van diepte geeft. Alle frames en metalen trekkers zijn gecoat in goud, chroom of matzwart.

“We hebben de stukken in deze collectie met opzet zo ontworpen dat ze veelzijdig en complementair zijn. Om ervoor te zorgen dat ons concept aansloeg, ongeacht de binnenruimte van een salon, hebben we stukken gecreëerd die met elkaar bewegen, mixen en matchen, terwijl ze een verfijnde designtaal delen”, zegt creatief directeur Gabriele Chiave.

4 vragen aan Marcel Wanders en Gabriele Chiave

Creatief Directeuren en creatieve leiders bij Marcel Wanders Studio
Hoe is deze opdracht bij jullie terechtgekomen?

Marcel Wanders: Onze samenwerking met Gamma & Bross is 10 jaar geleden begonnen, toen we de Collezione Privata hebben ontworpen. Aangezien dit een ongelooflijk succesvolle collectie was, en nog steeds is, mochten we dit jaar haar kleine zusje ontwerpen. Lady Jane is het prachtige resultaat van een 2 jaar durend ontwerpproces om een holistische salonervaring te creëren.

Hoe sluit hun filosofie aan bij die van uw studio?

Wanders: Net als onze studio is de kern van Gamma & Bross een voortdurende drang naar productinnovatie. Ze streven een hoge mate van design na voor elk van hun salonomgevingen. Wij hebben ook dezelfde aandacht voor de menselijke vorm en wat die nodig heeft om in de hoogste staat van ontspanning te zijn. Zij gebruiken, net als wij, design en schoonheid als maatstaf voor de beslissingen die zij in alle dingen nemen.

Deze opdracht lijkt functie en vorm aan elkaar te koppelen. Staan die haaks op elkaar?

Gabriele Chiave: Hoewel de stukken in de salon moeten werken om een complete omgeving te creëren, moesten we inderdaad specifieke technische vereisten volgen zoals verwacht bij het ontwerpen van dit soort professionele apparatuur. Functie en vorm moeten niet noodzakelijkerwijs tegenover elkaar staan, dat is waar de uitmuntendheid van productontwerp ligt. Onze benadering begint echter altijd met de persoon die in het door ons ontworpen meubilair zal plaatsnemen en de spiegels waarvoor zij zitten. Ons doel is de menselijke geest te verheffen en waar kan dat beter dan in een spa? We hebben de accessoires zo ontworpen dat ze comfortabel zijn voor de medewerkers van de spa, maar we hebben ze ook zo ontworpen dat ze ten dienste staan van de ziel die voor hen staat, om zo een verhaal te creëren voor zo’n speciaal ontspanningsmoment.

Welke vrijheden of uitdagingen hebt u met deze collectie ontdekt?

Chiave: Bij het samenstellen van een collectie met meubelen die naar andere plaatsen kunnen worden gerold, moesten we manieren vinden om ze met elkaar te verbinden. We hebben een paar dingen gebruikt om dit te bereiken. Een daarvan is de gebogen, geronde vorm van de stoelen, de trolley, de receptiebalie en de spiegels. Ze zijn allemaal afgerond, elegant gebogen en passen allemaal bij elkaar. Ten tweede hebben we de kenmerkende gouden bloem op verschillende manieren in de hele collectie gebruikt. Door deze kleine afspraken kan elk stuk in de collectie met verfijning in een ruimte worden gebruikt, hoe groot de salon ook is.

Over Marcel Wanders

Marcel Wanders is een toonaangevende product en interieur design studio gevestigd in de creatieve hoofdstad Amsterdam, met meer dan 1.900 + iconische product en interieur design ervaringen over de hele wereld voor particuliere klanten en premium merken zoals Alessi, Baccarat, Bisazza, Christofle, Kosé Corporation / Decorté, Flos, KLM, Hyatt Hotels Corporation, LH&E Group, Louis Vuitton, Miramar Group, Morgans Hotel Group, Puma en vele anderen.

Onder Marcel Wanders en Gabriele Chiave’s creatieve leiderschap en creatieve leiding, heeft Marcel Wanders 52 design en communicatie experts in dienst. In een omgeving waar iedereen waarneemt, ademt en leeft creativiteit in een veelheid van projecten, van in-flight servies tot cosmetica verpakkingen tot hospitality interieurs.

Door velen beschouwd als een anomalie in de designwereld, heeft Marcel Wanders het tot zijn missie gemaakt om "een omgeving van liefde te creëren, met passie te leven en onze meest opwindende dromen waar te maken".

Marcel Wanders’ 30 jaar design worden gevierd in enkele van de meest gerenommeerde kunst- en designmusea, waaronder Centre Pompidou FR; Cooper-Hewitt National Design Museum, US; Metropolitan Museum of Art, US; Museum of Arts and Design, New York, US; Museum of Modern Art, US; Pinakotheke der Moderne, München, DE; Stedelijk Museum, Amsterdam, NL; Oita Prefectural Art Museum, JP, onder anderen.

Door velen beschouwd als een anomalie in de designwereld, heeft Marcel Wanders het tot zijn missie gemaakt om “een omgeving van liefde te creëren, met passie te leven en onze meest opwindende dromen waar te maken”. Zijn werk prikkelt, provoceert en polariseert, maar blijft verrassen door zijn vindingrijkheid, durf en unieke zoektocht om de menselijke geest te verheffen en te entertainen.

Marcel Wanders’ voornaamste zorg is het terugbrengen van de menselijke maat in design, het inluiden van wat hij noemt de ‘new age’ van design; waarin ontwerper, ambachtsman en gebruiker worden herenigd. In zijn proces tart Marcel Wanders design dogma’s, in plaats daarvan richt hij zich liever op holistische oplossingen dan op het technocratische. In dit universum wordt de kilte van het industrialisme vervangen door de poëzie, fantasie en romantiek van verschillende tijden, levendig tot leven gebracht in het hedendaagse moment.

www.marcelwanders.com

Over Gamma & Bross

Gamma & Bross is leider in het ontwerp en de productie van meubilair en apparatuur voor schoonheidssalons en spa’s. Hun producten zijn ontworpen door de meest getalenteerde internationale ontwerpers, waaronder Marcel Wanders, Karim Rashid, F.A. Porsche, en Gamma Design Lab, hun interne team van ontwerpers. Ze werken voortdurend samen met de beste Italiaanse leveranciers om de meest innovatieve oplossingen voor hun klanten te ontwikkelen. De saloninrichtingsproducten van Gamma & Bross worden in Italië geproduceerd en wereldwijd in meer dan 40 landen verkocht via hun netwerk van geselecteerde dealers en hun ‘flagship’ showrooms in New York, Parijs en Keulen. Hun collecties salonmeubilair zijn onderverdeeld in 4 merken: MGBross verzamelt hun top design lijnen en is gericht op high-end schoonheidssalons. Gamma State-of-the-Art omvat al hun in-house ontworpen meubelen voor klanten in het midden- en hogere segment. GammaStore is gericht op betaalbaar salonmeubilair voor een bredere klantenkring. Spa Logic biedt designmeubilair en -uitrusting voor kuuroorden.