Maserati MC20 - Myx Magazine

Maserati MC20: de nieuwe supersport wagen van het merk met de drietand

De MC20 markeert het begin van Maserati’s nieuwe tijdperk…..
De nieuwe Maserati supersportwagen is een waardige opvolger van de MC12. Een auto met een race DNA. 100% made in Modena en 100% made in Italië.

Maserati betreedt het nieuwe tijdperk met de MC20, de nieuwe supersportwagen die prestaties, sportiviteit en luxe combineert in de unieke Maserati-stijl. De MC20 werd op 9 september in Modena aan de wereld voorgesteld tijdens het evenement “MMXX: Time to be audacious”.

De nieuwe MC20 (MC voor Maserati Corse en 20 voor 2020, het jaar van de wereldpremière en het begin van het nieuwe tijdperk van het merk) is de Maserati waar iedereen op zat te wachten. Het is een auto met een ongelooflijke aërodynamische efficiëntie, die een sportieve ziel verbergt, met de nieuwe Nettuno-motor, een 630 pk V6 met een koppel van 730 Nm die een acceleratie van 0-100 km/u levert in minder dan 2,9 seconden en een topsnelheid van meer dan 325 km per uur. Een motor die aangeeft dat Maserati na een onderbreking van meer dan 20 jaar zijn eigen vermogen weer gaat produceren.

Maserati MC20 - Myx Magazine
Maserati MC20 - Myx Magazine

De MC20 is een extreem lichte auto onder de 1.500 kg (leeggewicht) en komt dankzij zijn vermogen van 630 pk als beste uit zijn klasse, met slechts 2,33 kg/pk. Dit record wordt bereikt door het gebruik van hoogwaardige materialen, waarbij alle mogelijkheden van koolstofvezel worden benut zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.

Nettuno, de eerste motor in dit nieuwe hoofdstuk van de geschiedenis van de Trident, is de dubbele turbo V6 van de MC20, een technologisch juweeltje dat al een internationaal patent heeft gekregen en dat de MTC-technologie (Maserati Twin Combustion), het baanbrekende verbrandingssysteem dat in eigen huis is ontwikkeld, op ’s werelds wegen zet.

Dit revolutionaire project heeft geresulteerd in een auto die Italiaanse uitmuntendheid belichaamt. De MC20 is ontworpen in Modena en zal worden gebouwd in de fabriek van Viale Ciro Menotti, waar de modellen van de Trident al meer dan 80 jaar worden gebouwd. De nieuwe productielijn, gecreëerd in de ruimtes waar de modellen GranTurismo en GranCabrio tot november 2019 werden geassembleerd, is nu klaar voor actie in de historische fabriek. De site beschikt ook over een nieuwe spuiterij met innovatieve en milieuvriendelijke technologieën. Nettuno zal ook worden gebouwd in Modena, in het nieuw opgerichte Maserati Engine Lab.

Maserati MC20 - Myx Magazine
Maserati MC20 - Myx Magazine

Het MC20 ontwerp is in ongeveer 24 maanden geproduceerd, waarbij een team van Maserati Innovation Lab ingenieurs, technische specialisten van het Maserati Engine Lab en ontwerpers van het Maserati Style Centre vanaf het begin betrokken waren bij een innovatieve aanpak.

Het Virtual Vehicle Dynamics Development systeem, dat het gebruik van een van ‘s werelds meest geavanceerde dynamische simulatoren omvat, is in eigen beheer ontwikkeld door het Maserati Innovation Lab en is gebaseerd op een complex wiskundig model dat Virtual Car heet. Deze methode maakte het mogelijk om 97% van de dynamische tests uit te voeren, waardoor de ontwikkelingstijden werden geoptimaliseerd. De auto werd vervolgens verfijnd in de beste Maserati-traditie met uitputtende testritten op de baan en op de weg in de meest uiteenlopende gebruiksomstandigheden.

Het leidende thema van het ontwerp van de MC20 was de historische identiteit van het merk, waarbij alle elegantie, prestaties en comfort een integraal onderdeel vormen van de genetische samenstelling. De focus op prestaties leidde tot de conceptie van een auto met een duidelijke persoonlijkheid, met onmiskenbare vormen die hem uniek maken.

De vlinderdeuren zijn niet alleen verbluffend mooi, maar ook functioneel, omdat ze de ergonomie van de auto verbeteren en een optimale toegang tot en vanuit het interieur mogelijk maken.

Maserati MC20 - Myx Magazine

De aerodynamica is ontworpen door meer dan tweeduizend manuren in de Dallara Windtunnel en meer dan duizend CFD (Computational Fluid Dynamics) simulaties, die het mogelijk maakten een echt kunstwerk te creëren. Met als resultaat een auto met een strakke lijn, zonder mobiele appendages, maar gewoon een discrete achterspoiler die de downforce verbetert zonder afbreuk te doen aan de schoonheid van de MC20. De CX is meer onder de 0,38.

Maserati MC20 - Myx Magazine

De MC20 is ontworpen om coupé- en cabrioversies mogelijk te maken en voor volledig elektrisch vermogen.

Maserati MC20 - Myx Magazine
Maserati MC20 - Myx Magazine

Eenmaal in de cabine staat de bestuurder centraal en niets mag hem of haar afleiden van de sportieve rijervaring. Elk onderdeel heeft een doel en is volledig op de bestuurder gericht. Eenvoudige vormen, weinig scherpe randen en minimale afleiding. Twee 10 inch-schermen: een voor de cockpit en een voor de Maserati Touch Control Plus (MTC Plus MIA). Eenvoud is ook de kern van de met koolstofvezel beklede middenconsole, met slechts enkele functies: de draadloze smartphone-lader, de keuzeschakelaar voor de rijmodus (GT, Wet, Sport, Corsa en een vijfde, ESC Off, waarmee de bedieningsfuncties worden uitgeschakeld), twee snelheidsselectieknoppen, de bediening van het elektrisch bedienbare venster, de bediening van het Multimediasysteem en een handig opbergvak onder de armleuning. Alle andere bedieningselementen bevinden zich op het stuurwiel, met de ontstekingsknop aan de linkerkant en het bedieningspaneel voor de lancering aan de rechterkant.

De nieuwe MC20 zal te allen tijde worden aangesloten op het Maserati Connect programma. Het volledige gamma van diensten omvat de aangesloten navigatie, Alexa en Wifi Hotspot en kan ook worden beheerd via de Maserati Connect-smartphone of smartwatch-app.  

Voor de lancering heeft Maserati zes nieuwe kleuren ontwikkeld om MC20 te karakteriseren: Bianco Audace, Giallo Genio, Rosso Vincente, Blu Infinito, Nero Enigma en Grigio Mistero. Elk van hen is exclusief voor deze auto bedacht, ontworpen en ontwikkeld en ze brengen allemaal belangrijke thema’s over: een sterke verwijzing naar Made in Italy, naar de Italiaanse identiteit en naar het land, en een verwijzing naar de Maserati-traditie.

Zowel visueel als conceptueel zijn er sterke verwijzingen naar de MC12, de auto die de racecomeback van Maserati in 2004 markeerde. Op dezelfde manier als zijn voorganger, kondigt de MC20, met zijn expliciet racegevoel dat alleen al uit zijn naam blijkt, de intentie aan om terug te keren naar de wereld van het racen.

De productielancering staat gepland voor het einde van het lopende jaar met orders die vanaf 9 september na de wereldpremière worden aangenomen.