De nieuwe Koenigsegg Gemera

’s Werelds eerste Mega-GT en
Koenigsegg’s eerste vierzitter

“De Koenigsegg Gemera heeft zijn werelddebuut gemaakt. het is de eerste Mega-GT en Koenigsegg’s eerste vierzitter ter wereld. De Gemera is beperkt tot een editie van 300 auto’s. Het is een extreme mega auto waar een ruim interieur en ultiem milieubewustzijn elkaar vinden. We noemen het een Mega-GT.”

Ultieme prestaties

Sinds het ontstaan van het bedrijf, meer dan 25 jaar geleden, is Koenigsegg gedreven om de ultieme prestatie-auto te creëren.

Deze nieuwe Mega-GT biedt comfortabel plaats aan vier grote volwassenen met ruimte voor hun handbagage, waardoor de Koenigsegg-megacaarervaring kan worden gedeeld met familie en vrienden. Ondanks het feit dat de Gemera een vierzitter is, presteert hij met gemak beter dan de meeste tweezitsmegacars, zowel op brandstof als elektrisch. Toch is de focus van de Gemera gericht op de lange afstand openbare weg – familie-uitstapjes, in comfort, stijl en veiligheid met nooit eerder vertoonde prestaties.

Met zijn 1,27 megawatt vermogen en 3500 Nm koppel gaat de Gemera van 0 naar 100 km/u in 1,9 seconden en naar 400 km/u in een recordtempo.

De Gemera wordt geleverd met een suggestieve en diepgewortelde grom van zijn grote verdringingsvrije 3-cilinder motor.

Creature comfort

Als eerste in een nieuw segment is de Gemera Mega-GT klaar om indruk te maken met zijn alledaagse gebruiksvriendelijkheid en creature comfort. Wat dacht u van 4 warme en koude bekerhouders, centrale infotainmentschermen voor en achter, draadloze telefoonladers voor en achter, Apple CarPlay, internet en Wi-Fi aan boord, 11 state of the art geluidssystemen met luidsprekers, buiten- en binnencamera’s, 4 leeslampjes, verwarmde stoelen met geheugenschuim, elektrische voorstoelen, 3 klimaatzones, Autoskin plus nog veel meer.

De kleine vriendelijke reus

De Gemera levert een gecombineerd vermogen van 1700 pk of 1.27MW. De drie elektromotoren – één voor elk achterwiel en één op de krukas van de motor – hebben een gecombineerd vermogen van 800 KW of 1100 pk tegelijk, of 1400 pk wanneer ze afzonderlijk worden geteld. Bovenop komt 600 pk en 600 Nm van de 2-liter 3-cilinder dry-sumped twin-turbo Freevalve motor, die de Tiny Friendly Giant (of kortweg TFG) wordt genoemd.

De TFG is een vooruitstrevende kijk op de aandrijflijnen van morgen. De TFG biedt een lichtere, efficiëntere cradle-to-grave-oplossing in vergelijking met elke verbrandingsmotor daarvoor.

De Gemera, indien aangesloten en gevuld met tweede generatie (gen 2.0) ethanol of CO2-neutrale methanol zoals Vulcanol of een mengsel daarvan, wordt minstens zo CO2-neutraal als een zuiver elektrische auto die op een “goede” elektrische bron rijdt. Tot deze tweede generatie hernieuwbare brandstofbronnen toegankelijker zijn, kan de Gemera ook op E85 en in het ergste geval op gewone benzine worden gereden.

Uitgerust met drie elektromotoren kan de Gemera tot 300 km/u volledig geruisloos rijden en de krachtige 800V-batterij geeft een actieradius tot 50 km in de EV-modus.

 

Vierwiel- en koppelbesturing

De 3000 mm wielbasis geeft een ongekend comfort en rechtlijnige stabiliteit. De achterwielbesturing zorgt ervoor dat de Gemera met wendbaarheid bochten maakt en een draaicirkel kan bereiken die alleen bij kleinere auto’s te zien is. Bij hoge snelheden geeft de achterwielbesturing ook een betere richtingscontrole.

De mix van vierwielbesturing en vierwielkoppelbesturing zorgt voor een grenzeloze ‘tunability’ en aanpasbaarheid van het stuur- en rijgevoel, waardoor de Gemera een van de leukste en veiligste auto’s ter wereld is.

 

Veiligheid in beeld

De Gemera is een van de veiligste megacars die er zijn en is ontworpen voor wereldwijde homologatie. De Gemera heeft een zeer sterke koolstofvezel monocoque, zes slimme airbags, stabiliteitscontrole, TC, ABS en een ADAS 2.5 assistent systeem. Het ontbreekt hem aan niets aan ultieme veiligheid.

De vierwielbesturing, vierwielaandrijving en de vierwielvectoring geven de Gemera maximale mogelijkheden om een veilige, stabiele en opwindende rit te bieden. ISOFIX is beschikbaar voor beide achterstoelen.

100% vierzitter, 100% Koenigsegg

De Gemera is de eerste in zijn soort in een volledig nieuwe voertuigcategorie. Toch heeft hij een duidelijke band met alle voorgaande Koenigsegg auto’s en hun Zweedse ingetogen designwortels.

De Gemera behoudt herkenbare Koenigsegg-eigenschappen, zoals de op een straaljager geïnspireerde voorruit, de verborgen A-stijlen, de eenvoudige vormen, de korte overhangen en de grote zijdelingse luchtinlaten.

Het ontwerp van het front is geïnspireerd op het allereerste Koenigsegg prototype – de Koenigsegg CC uit 1996.

De Gemera is voorzien van gigantische Koenigsegg Automated Twisted Synchrohelix Actuation Doors (KATSAD) over de volle lengte die wijd open gaan. De deuren openen om een indrukwekkende vierzitter te onthullen die even gemakkelijk bereikbaar is als het comfort en het respect voor de voor- en achterpassagiers.

 

Beperkte editie

De Gemera is beperkt tot een oplage van 300 auto’s.