Audi onthulde de E-Tron GT en hij komt deze zomer

De EV sportsedan van de Duitse automaker gaat het opnemen tegen de Porsche Taycan.

Meer dan twee jaar na zijn debuut als adembenemende conceptauto is de Audi E-Tron GT er nu eindelijk. De Duitse luxemaker onthulde de productieversie van zijn langverwachte elektrische sportwagen tijdens een virtueel evenement met veel sterren. En, was het het wachten waard? Gebaseerd op onze eerste indrukken van deze batterij aangedreven sedan, is het antwoord ja en zelfs meer dan dat.

Eind vorig jaar zei Marc Lichte, hoofd design van het merk, dat de productieversie van de E-Tron GT “99 procent” zou lijken op de conceptauto die voor het eerst hoofden deed omdraaien op de Los Angeles Auto Show in november 2018 (en opnieuw in 2019’s Avengers: Endgame). En inderdaad, de EV die recent onthuld werd, ziet er bijna identiek uit als het prototype. Hoewel sommigen misschien klagen over het gebrek aan verrassing, denken we in dit geval dat dat juist een heel goede zaak is.

Trouwe fans van het merk zullen het er zeker mee eens zijn dat de E-Tron GT heel erg op een Audi lijkt, maar ook een geheel eigen sportieve flair heeft. Hoewel de EV even lang is als de A7, is hij lager en breder, en worden de proporties alleen maar geaccentueerd door de 20-inch vijfspaaks lichtmetalen velgen van de auto. Elk designelement, van de omgekeerde Singleframe-grille en de aflopende daklijn tot de luchtinlaten van de radiator en de remleidingen die sluiten wanneer ze niet worden gebruikt, is gemaakt om de aerodynamica en efficiëntie van de auto te optimaliseren.

De atletische esthetiek is ook terug te vinden in het interieur van de EV. Het eerste wat opvalt, is de “monoposto”-behuizing die de 12,3″ Audi virtual cockpit en het 10,1″ MMI touchscreen naar de bestuurder richt, zodat je elk aspect van de rit in de gaten kunt houden. Het interieur, inclusief het stuurwiel met vlakke onderkant dat de volledige omtrek beslaat, is standaard bekleed met ledervrije materialen zoals Dinamica en Alcantara, hoewel nappaleder als premium optie verkrijgbaar is.

In slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u acceleratie met een topsnelheid van 152 km/u.

De techniek is ook niet mis. De E-Tron GT, die samen met de Taycan van Porsche werd ontwikkeld (de autoconstructeurs zijn zustermaatschappijen), is gebouwd op dezelfde 800-volt elektrische architectuur en beschikt over twee afzonderlijke elektromotoren, één op elke as, die voor aandrijving op alle wielen zorgen. Gekoppeld aan een transmissie met twee versnellingen is deze combinatie in staat om 469 pk en 464 Nm koppel te leveren (cijfers die nog worden verhoogd tot respectievelijk 522 en 472 wanneer de Overboost-functie van de auto wordt ingeschakeld). Al dat vermogen vertaalt zich in een EV die in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren en een topsnelheid van 152 km/u haalt. Hij is misschien niet zo krachtig als de top-of-the-line Taycan, de 750 pk sterke Turbo S, maar hij kan zijn mannetje staan.

De RS-variant daarentegen levert meer ‘oomph’. Een krachtigere motor op de achteras voegt 121 pk extra toe, waardoor het vermogen oploopt tot 590 paarden en 612 Nm koppel. Met Overboost levert de tweemotorige setup 637 pk en eenzelfde koppel. Hij kan in 3,1 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren en een topsnelheid van 155 km/u halen. De krachtigere achtermotor van de RS is echter zwaarder, waardoor het gewicht van de EV’s van 5.060 kg naar 5.139 kg gaat.

Natuurlijk is vermogen niet de enige prestatie-eis die telt voor EV-bestuurders. Voor velen is de actieradius misschien nog belangrijker. In feite was het grote minpunt van de Taycan 4S aanvankelijk dat hij een relatief bescheiden actieradius van iets meer dan 231 km bood. Dat cijfer verbleekt in vergelijking met de Tesla Model S, die meer dan 643 kan afleggen op een enkele lading. Het ziet ernaar uit dat de E-Tron GT, die een 93,4 kWh lithium-ion batterijpakket heeft, het net iets beter zal doen dan de Taycan, met een verwachte actieradius van het standaardmodel van 383 km en van de RS van 373 km. (Deze cijfers zijn nog niet bevestigd door de EPA.) Hoewel geen van beide cijfers om over naar huis te schrijven zijn, zal de mogelijkheid om de batterij in iets meer dan 22 minuten van 5 procent naar 80 procent capaciteit op te laden, de last enigszins verlichten. En als de E-Tron vooral in de stad rijdt, is een actieradius van meer dan 160 km wellicht voldoende voor uw dagelijkse behoeften.

Zowel de E-Tron GT als de RS-variant zullen naar verwachting deze zomer bij de dealers arriveren (hoewel het onduidelijk is of de twee modellen dat op exact dezelfde datum zullen doen). Het nog te onthullen Prestige-uitrustingspakket volgt later.