Dame van 100 jaar krijgt nieuw kleedje

Tekst: Stijn de Koning

Foto’s: Stad Kortrijk

De stad Kortrijk investeert de komende jaren fors in een complete make-over van haar schouwburg die al dateert van 1920. “We steken onze dame van 100 jaar in een nieuw kleedje”, vat Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk, de grootse renovatie-operatie samen. “In het najaar openen we een heel moderne schouwburg, maar met respect voor de grote erfgoedwaarde van dit gebouw. En met ‘Schouwburg Kortrijk 2.0’ hopen we de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 binnen te halen.”

Grote namen

“De Kortrijkse schouwburg is ongeveer het grootste podiumkunstencentrum van Zuid-West-Vlaanderen. Het gebouw dateert al van 1920, maar onderging in 2000 nog een grondige restauratie. Voor de pandemie genoten hier de 800 toeschouwers van heel uiteenlopende optredens. In Kortrijk stonden al heel wat grote namen op het podium, maar het weet ook met lokaal talent het publiek te bekoren. Door de jaren heen merkten we dat de schouwburg niet meer voldeed aan de hedendaagse normen. Technisch botsten we op beperkingen, maar ook het publiek en het personeel hebben nood aan meer en betere ruimtes. Onder de naam ‘Schouwburg Kortrijk ’ werkten we vanuit het stadsbestuur een ambitieus plan uit om tot een nieuw multifunctioneel gebouw te komen. Dat zal voldoen aan de huidige normen qua technische mogelijkheden, maar zeker ook op het vlak van duurzaamheid en toegankelijkheid. Het moderniseren verloopt met het grootste respect voor de prachtige erfgoedwaarde van het gebouw”, legt burgemeester Ruth Vandenberghe uit.

Buitenaanzicht behouden

“De buitengevels van de schouwburg – die doen denken aan oude burgerhuizen – gaan we behouden, net als een prachtige glaskoepel van de Frans-Algerijnse kunstenaar Alberola. In het nieuwe cultuurcafé dat we bouwen, zullen bezoekers oude elementen herkennen zoals stukken van vroegere muren. De schouwburg – die al meer dan 100 jaar Kortrijk mee op de kaart zet en bezoekers aantrekt die speciaal daarvoor naar onze stad komen – verdient het om zijn pracht en glorie van een rijkgevulde cultuurgeschiedenis te blijven uitstralen”, meent burgemeester Ruth Vandenberghe. “Anderzijds willen wij een moderne, toegankelijke en duurzame plaats creëren waar artiesten en publiek, professionelen en liefhebbers, elkaar ontmoeten. De schouwburg heeft altijd een verbindende rol gespeeld en dat willen we absoluut behouden en nog versterken waar het kan.”

Van idee naar ontwerp

“Wanneer we als stad enkele jaren geleden het idee van ‘Schouwburg Kortrijk ’ lanceerden, stelden liefst negentien ontwerpteams zich kandidaat om onze plannen te verwezenlijken. De stad Kortrijk is eigenaar van de gebouwen en financiert uiteraard een groot deel van dit project. Logischerwijs hadden wij als stadsbestuur dan ook een stem in het overleg met een jury van experten. Uiteindelijk stelden we WIT Architecten uit Leuven aan om onze ideeën om te zetten in ontwerpen. Na de aanstelling van een aannemer starten de werken effectief in juni 2023. En als alles volgens plan verloopt, (her)openen wij onze gloednieuwe schouwburg in het najaar van 2025.”


Gloednieuw cultuurcafé