Leerkracht Nederlands, journalist, nieuwsanker, copywriter, presentator, (stem)acteur en regisseur. Maar ook performer, levensgenieter en zaakvoerder van communicatiebedrijf I-Speak. Marc Fransen is het allemaal, hoewel hij zelf beweert absoluut geen ondernemer te zijn. De rode draad in zijn verhaal? Een vurige passie voor taal.
Marthe Van Campenhout
Reculer pour mieux sauter
Mocht Marc Fransen (66) ooit een curriculum vitae hebben gemaakt, dan zou het lezen als een trein. Het ene project leidt spontaan tot het volgende, met een mooie reeks ervaringen als resultaat. Een carrièreplanner zou het nooit zo goed kunnen bedenken. “Toch heb ik nog nooit in mijn leven echt gesolliciteerd,” lacht Marc. “Bij mij is alles altijd komen aanwaaien, zonder dat ik er veel moeite voor moest doen. Ik ben een echt godenkind.”
Tijdens de middelbare school ging het echter niet helemaal vanzelf. Het vierde middelbaar deed Marc twee keer. “Ik was nogal jong van geest en had moeite met verbanden leggen. Maar ik heb enorm veel geleerd tijdens dat extra jaar. ‘Reculer pour mieux sauter’, zoals men zo mooi zegt in het Frans.”

Opgevist uit de schuif
Zodra hij afstudeerde als Licentiaat Germaanse Talen, kon Marc meteen aan de slag als leerkracht Nederlands in het secundair onderwijs. “Een job die ik jarenlang met enorm veel liefde en toewijding heb gedaan. Ik voelde mij erg goed bij de structuur en de zekerheid van het onderwijs. Ik deed wat ik graag deed en had een comfortabel bestaan.”
Toen hem gevraagd werd om eens een lokale modeshow te presenteren, ging echter een ander balletje aan het rollen. “Ik kreeg steeds vaker opdrachten als presentator en begon zo sporadisch voor ATV te werken. Op een dag werden daar audities georganiseerd voor nieuwsankers. Totaal niet mijn ding, dacht ik, maar voor de lol deed ik toch maar mee. Een paar jaar later viste iemand mijn bandje op uit een schuif, en kreeg ik telefoon. De week erna zat ik aan de nieuwsdesk.”
Groenblijvers

Een tijd lang combineerde Marc de functie van leerkracht met zijn nieuwe rol als nieuwsanker bij ATV. In 2013 kwam daar nog een speciale hobby bij. “Via Guillaume Van Der Stichelen kwam ik bij de Grungblavers terecht: een groep bekende Antwerpenaren die Antwerpse vertalingen zingen van onvergetelijke liedjes, gaande van Frank Sinatra tot Michael Jackson.” Voor de niet-Antwerpenaren onder ons: ‘Grungblavers’ betekent ‘groenblijvers’, een vrij letterlijke vertaling van het begrip ‘evergreens’.
De combinatie van lesgeven, presenteren en optreden werd zwaar. Daarom besliste Marc om te stoppen als leerkracht en zich te concentreren op de Grungblavers en zijn bedrijf I-Spe@k.


Alle zaken op een rijtje
“Ook I-Spe@k is eigenlijk iets waar ik min of meer ben ingerold,” vertelt Marc. “Van een bevriend boekhouder kreeg ik de tip dat het als freelance presentator interessanter is om vanuit een bedrijf te werken, en dus richtte ik er eentje op. Gaandeweg kreeg ik ook andere opdrachten, zoals het schrijven van persberichten, inspreken van voice-over teksten of het voorzitten van persconferenties. Zo groeide I-Spe@k verder uit tot een volwaardig bureau dat multimediaprojecten ondersteunt.”
Intussen kwamen er steeds minder opdrachten vanuit ATV. De zender moest besparen en schakelde vaker eigen mensen in. Maar ook hier had Marc het geluk aan zijn kant. “Op dezelfde dag dat ATV mij liet weten dat ze mij niet meer zouden inschakelen als anker, kreeg ik telefoon van een productiehuis dat samenwerkte met Kanaal Z. Of ik interesse had om een programma te presenteren waarin Belgische bedrijven in the picture werden gezet? Ik twijfelde geen seconde en werd presentator van ‘Alle zaken op een rijtje’. En zo kwam alles voor mij ook alweer mooi op een rijtje terecht.”
Taal als rijkdom
Doorheen het gevarieerde parcours van Marc loopt een onmiskenbare rode draad: zijn liefde en passie voor taal. “Als Germanist ben ik altijd gefascineerd geweest door talen, en door het Nederlands in bijzonder. Maar een taal die mij misschien nog dierbaarder is, is het Antwerps dialect. Ik heb dat van huis uit meegekregen en zal dat altijd blijven koesteren. Voor mij is dat pure rijkdom: hoe rijker de taal, hoe rijker de mens.”
Foto’s: Eva Asdou, Robin Fasseur, Jente Willems, Aiki Photography, de Grungblavers.be
