Antilope De Bie Printing - Myx Magazine
Antilope De Bie Printing: vakmanschap en topkwaliteit sinds 1922

In een wereld waar mensen niet meer lezen maar swipen en zelfs de liefde van hun leven vinden op hun smartphone, zou men kunnen denken dat drukwerk stilaan verdwijnt. Niets is echter minder waar. Bij Antilope De Bie blijft het kwalitatieve drukwerk gestaag van de machines rollen. Gelukkig werden de persen even gestopt voor een fijn gesprek met CEO en rasondernemer Bart De Bie.

Marthe Van Campenhout

Van vader op zonen

In 2022 zal er stevig gefeest worden bij Antilope De Bie Printing, want dan mag het familiebedrijf maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. “Onze overgrootvader startte in 1922 met een bescheiden drukkerij, zoals je er in elke parochie toen enkele vond. Hij had een manuele degelpers en enkele kasten met losse loden drukletters. In de jaren ‘60 nam mijn vader de uitstekend draaiende zaak over, en in 1996 waren mijn broer Johan en ik aan de beurt. Op dat moment hadden we 3 à 4 medewerkers in dienst. De zaken gingen goed. Maar mijn handen jeukten. Ik wilde meer,” vertelt Bart De Bie, vandaag als 4de generatie samen met zijn broer Johan verantwoordelijk voor een bloeiende drukkerij met bijna 100 medewerkers.

Antilope De Bie Printing - Myx Magazine

Jeukende handen

Dat ondernemen bij de broers De Bie in het bloed zit, is een understatement. Toen hun vader jaren geleden ziek werd, aarzelde Bart geen moment. Hij stopte met zijn studies en kwam in de zaak. Vader De Bie herstelde goed en kwam terug, maar Bart is nooit meer weggegaan. “Ik vond het veel te plezant,” lacht hij. “Toen mijn broer en ik de drukkerij overnamen, stond ik meteen te springen om uit te breiden.” En dat gebeurde, deels organisch en deels door overnames. In 2002 verhuisde het bedrijf naar de KMO-zone in Duffel, waar ze nog altijd gehuisvest zijn en intussen al tweemaal uitbreidden. “De voorbije jaren namen we diverse drukkerijen over en investeerden we in innovatieve druktechnieken. In 2017 namen we Antilope Printing uit Lier over. Antilope was zeer gekend voor kwaliteitsdrukwerk. Daarom hebben we onze naam veranderd naar Antilope De Bie,” vult Bart aan.

Antilope De Bie Printing - Myx Magazine
Antilope De Bie Printing - Myx Magazine

Print is not dead

Vandaag kun je bij Antilope De Bie terecht voor alle soorten drukwerk. Ook lay-out wordt er verzorgd. De specialiteit van het huis zijn luxe magazines, gekartonneerde boeken en hoogkwalitatieve catalogi. “Wij zijn er heilig van overtuigd dat drukwerk altijd zal blijven bestaan, zeker magazines en catalogi. Mensen lezen nog altijd liever iets dat ze in hun handen hebben dan op een schermpje. Print is NOT dead,” verklaart Bart. “Kijk maar naar Ikea. Een aantal jaar geleden zijn ze gestopt met het drukken van hun catalogus. Twee jaar later drukten ze er nog meer dan ooit tevoren, en dat doen ze nog steeds.”

Antilope De Bie Printing - Myx Magazine
Antilope De Bie Printing - Myx Magazine

Ongeziene scherpte en kleurintensiteit dankzij flux

Uiteraard heeft men ook bij Antilope De Bie de impact gevoeld van fenomenen als de smartphone, e-commerce en het hele online gebeuren. “We zijn blijven evolueren en innoveren. In onze sector moet je jezelf regelmatig opnieuw uitvinden,” legt Bart uit. “Zo zijn we recent gestart met flux, een uniek proces voor drukwerk van extreem hoge kwaliteit, gebaseerd op onze jarenlange ervaring, onderzoek en innovatieve druktechnologieën. Denk aan catalogi voor musea of design brochures voor luxe automerken. Dankzij flux krijgt dit drukwerk een ongeziene scherpte en kleurintensiteit op elke mogelijke papiersoort. Dit past helemaal in de huidige trend en marktbehoefte: men gaat selectiever om met drukwerk, maar het resultaat moet wel van zeer, zeer hoge kwaliteit zijn.”

Antilope De Bie Printing - Myx Magazine

Ecologische voetafdruk

Ook duurzaam ondernemen staat bij Antilope De Bie hoog op de prioriteitenlijst. Het zit diep verankerd in de missie van het bedrijf. “Het is een van onze stokpaardjes,” vertelt Bart. “We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk echt zo klein mogelijk te houden. We hebben de voorbije jaren al fors geïnvesteerd in warmtepompen, zonnepanelen en duurzame productiemethodes en blijven de innovaties op dat vlak op de voet volgen.” Ook op menselijk vlak neemt de organisatie haar verantwoordelijkheid. De medewerkers staan centraal, en optimale arbeidsomstandigheden en groeimogelijkheden staan hoog op de agenda. Ook worden regelmatig kansen geboden aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. “Ook dat hoort bij ondernemen,” legt Bart uit. “Je verantwoordelijkheid nemen, niet alleen naar klanten toe, maar ook naar de buitenwereld.”

Antilope De Bie Printing - Myx Magazine
Zin in meer inspiratie van en voor ondernemers? Schrijf je dan in op onze maandelijkse MYX Nieuwsbrief!
Myx Magazine
It's all in the myx!

Contact

Antilope De Bie Printing
Nijverheidsstraat 6
2570 Duffel
+ 32 3 491 04 00